Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jordbävningen i Indonesien: tsunamibojarna ur funktion

Skadad tas omhand i Padang på Sumatra.
Skadad tas omhand i Padang på Sumatra. Foto: Rivo Andries/AP

Ingen av de 22 bojar som ska varna för en tsunami fungerade när Indonesien drabbades av en kraftig jordbävning på onsdagen. Det uppger nationella katastrofmyndigheten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Jordbävningen inträffade väster om ön Sumatra i sydvästra Indonesien. Den hade sitt epicentrum ute till havs, 800  kilometer sydväst om storstaden Padang, 24 kilometer under jordytan.

Skalvet hade magnituden 7,8 och orsakade panik hos befolkningen i Padang.

– Det var definitivt panik i går kväll, det kan inte förnekas. Men situationen har förbättrats från tidigare år. Folk har börjat förstå hur man evakuerar på ett säkert sätt, säger Zulfianto, chef för katastrofmyndigheten i Padang till Reuters.

Effekten av skalvet blev även lindrigt, det har inte rapporterats om några dödsfall eller större materiella skador. Däremot avslöjades en allvarlig säkerhetsbrist i det system som infördes efter tsunaminkatastrofen 2004 då 200.000 invånare omkom, majoriteten i provinsen Aceh på Sumatra.

För att förhindra en liknande katastrof införde Indonesien strax efteråt ett sofistikerat system av bojar, mätare och seismografer under havsnivån som ska skicka ut en tsunamivarning inom 10 minuter efter ett större skalv.

Enligt myndigheterna fungerade systemet som beräknat på onsdagen när jordbävningen inträffade. Men en viktig länk saknades: bojarna som mäter kraften och hastigheten på vatten rörelse, skriver Reuters. Det ledde till att en fördröjning innan man upphävde varningen om en tsunami - och skapade onödig rädsla.

Myndigheterna skyller på att kostnaden för att underhålla bojarna är för hög.

– Efter jordbävningen i Aceh vi ville göra allt, men 2015 har vi inte pengar som behövs, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesman för den nationella katastrofmyndigheten till Reuters.

– De flesta bojarna har utsatts för vandalism, tillade han.

Indonesien ligger i den så kallade ”Eldringen”, en mycket seismiskt aktiv zon där olika plattor på jordskorpan möts och ger ett stort antal jordbävningar och vulkaner.

På torsdagen inträffade ett tiotal efterskalv, men myndigheterna uppgav att det inte fanns några tecken på att det skulle bli fråga om något större skalv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.