Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jorden-runt-stor-sympati-for-bjorn-pa-rymmen-i-italien/

Världen

Jorden runt: Stor sympati för björn på rymmen i Italien

Papillon på fri fot.
Papillon på fri fot. Foto: Corpo Forestale dello Stato/AFP

Rom. En björn i Norditalien har lyckats fly flera gånger, och av miljöminister Sergio Costa fått namnet Papillon. Enligt ett beslut ska den fångas in, men djurvänner anser att den frihetstörstande björnen ska få förbli fri.

Björnen går under namnet Papillon. För precis som i filmen är denne femårige, kastrerade björnhane en mästare på att rymma. Elstängsel och metallnät har ingen som helst effekt.

En del hävdar att björnen, som har det tekniska namnet M49, skulle vara farlig och våldsam, men det stämmer inte. Tre gånger har den lyckats rymma, senast för ett år sedan, då den lyckades den riva ner hela elstängslet och spårlöst försvinna från djurparken Parco del Casteller, nära den norditalienska staden Trento. Först i april i år fick skogvaktare tag på den.

Men i måndags tröttnade Papillon på att vara instängd, och försvann igen. Björnen rör sig smidigt i terrängen uppför det 1.700 meter höga berget Marzola. Att den har en radiosändare hjälper inte de sökande skogvaktarna: personalen ser på en skärm hur björnens avstånd ökar.

– Detta är en situation utan motstycke, var den enda kommentar som högerpolitikern och Legaprovinsens guvernör Maurizio Fugatti kom med.

I provinsen Trentino har Papillon redan blivit en legend, och att den skulle fångas in på nytt vill inte djurvännerna höra talas om. Förra årets order kvarstår dock: om björnen hittas ska den fångas in och blir den farlig ska den skjutas.

Michela Vittoria Brambilla, före detta minister och i dag ledare för flera djurskyddsföreningar, säger till Corriere della Sera: 

– Ingen skall röra björnen M49. Nu får ni sluta leka Rambo.

Miljöminister Sergio Costa, som gett björnen sitt namn, håller med:

– Varje djur har rätt att få leva i sin rätta natur. Det är lätt att se var björnen är någonstans, och den har inte försökt skada någon.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt