Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jordskalvet-flyttade-lite-pa-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jordskalvet flyttade lite på Sverige

Sverige rörde sig märkbart uppåt och nedåt efter det förödande jordskalvet utanför Japan för en vecka sedan. Enligt seismologer flyttade sig landet ungefär en centimeter i vardera riktningen.

– Det är normalt vid stora jordbävningar. Elastiska vågor rör sig från skalvets centrum över jordens yta. Men nu har vi återvänt till det gamla läget igen, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Jordskalvet, som hade en magnitud på 9,0, var det fjärde kraftigaste som noterats på jorden sedan mätningarna startade för drygt hundra år sedan.

Mest anmärkningsvärt är kanske att hela Japan flyttades österut cirka 2,4 meter. Men Bödvarsson påpekar att även detta är normalt.

– Japans position har flyttats, men sådant händer vid sådana här skalv. Ögruppen Kurilerna norr om Japan flyttas ofta hit och dit. Det här är inte bestående utan Japan kommer att tryckas tillbaka igen, och nå sin gamla position inom 150 år, säger han.

Även jordaxeln har rubbats en aning, cirka 17 centimeter, vilket förkortat dagslängden med 1,8 mikrosekunder. En mikrosekund är en miljondel av en sekund.

– Det är rotationspolen som har flyttats. Det är bestående till nästa stora skalv med en magnitud på över 8,0.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.