Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jörgen, 18 år: Jag var livrädd

I panik kastade ungdomarna av sig kläderna och började simma från gärningsmannen på Utöya. ”Jag tror att många miste livet när de var på väg över till fastlandet”, säger Jörgen, 18 år, som var en av dem som klarade sig levande från massakern.

För Aftonbladet TV berättar Jörgen om den panik som uppstod när den 32-årige gripne mannen öppnade eld på ungdomslägret på fredagskvällen. Minst 80 personer dödades och polisen utesluter inte att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

– Folk sprang mot klipporna, ner mot vattnet för att komma i säkerhet, säger Jörgen till Aftonbladet.

– Jag var livrädd.

Själv sprang Jörgen ner mot vattnet när han fick syn på gärningsmannen, som började skjuta runt omkring sig med ett automatvapen.

– Jag gömde mig bakom stenar, klippor och så tog jag en buske över mig för att han inte skulle se mig ovanifrån.

Vid ett tillfälle kom gärningsmannen, som hade klätt ut sig till polis och påstod sig komma till ön Utöya med anledning av bombdådet inne i centrala Oslo, nära Jörgen.

– Han stod rätt ovanför mig och sköt en annan person.

Jörgen, som till slut lyckades simma över till fastlandet, beskriver situationen under dödsskjutningarna som kaotisk.

– Folk var i panik.

Märta Björkland, 16 år, var på lägret på Utöya för andra året i rad. Hon berättar att hon låg i det kalla vattnet i två timmar innan hon blev räddad.

– Jag känner de flesta av dem som saknas. Det vi får hoppas på nu är att de som är skadade klarar sig, säger hon till DN.se.

Hur mår du nu?

– Mina kläder är på ön, så jag har inga egna kläder. Men nu ska jag få åka hem till min familj..

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.