Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Journalisters frisläppande i Turkiet dröjer

Sahin Alpay.
Sahin Alpay. Foto: Nathan Shachar

Turkiets författningsdomstol beslöt på torsdagen att journalisterna Sahin Alpay och Mehmet Altan, som har suttit fängslade utan rättegång i 17 månader, ska friges. Enligt CNN Turk motiverar domstolen sitt utslag med att deras medborgerliga rättigheter har kränkts.

Enligt juridiska experter i Turkiet kan författningsdomstolens utslag innebära goda nyheter för många andra av de minst 160 journalister som har arresterats efter den misslyckade statskuppen den 15 juli 2016.

– Jag fick veta det här alldeles nyss av advokaten, beslutet kom visst klockan 17 lokal tid, säger en glädjestrålande Elvan Alpay till DN. 

Hon är dotter till den 73-årige Sahin Alpay, som anklagas för terrorism och för att ha försökt störta Recep Tayyip Erdogans regering med våld. För det hotades han med tredubbelt livstidsstraff.

– Jag är på väg för att träffa advokaten, och sedan ska jag åka ut till fängelset i Silivri där jag hoppas att min far släpps ut redan under kvällen eller natten, säger Elvan Alpay.

Några bevis mot Alpay har åklagarna inte kunnat lägga fram, vilket kan ha spelat in i domstolens beslut att släppa Sahin Alpay. Hans dotter säger att hon ännu inte har fått veta om det innebär att rättsprocessen är nedlagd och att hennes pappa slipper åtal och rättegång, eller om det "bara" handlar om att han försätts på fri fot. 

Alpay och Altan är två av de över 50.000 turkiska medborgare som har spärrats in sedan sommaren 2016. En stor del av dem har anklagats för att ha stött den terrorstämplade kurdiska rörelsen PKK eller en likaledes förbjuden rörelse som leds av den i USA landsflyktige muslimske predikanten Fethullah Gülen.

Strax före nyår skrev Alpay, som under 1980-talet bodde i Sverige i flera år, ett brev från Silivrifängelset där han nedtecknade sina tankar om den kommande rättsprocessen.  

Han noterade ironin i att han som en liberal EU-vän arresterades för att förespråka våldshandlingar:

”Jag blev anklagad för kuppkonspirationer och terrorism – ett oväntat resultat för mig som förespråkat den pluralistiska, liberala demokrati som gett mitt liv en mening. Det var en av många ironier i mitt liv, men detta är den största.”

Sent under torsdagskvällen kom det turkiska medieuppgifter om att domstolen i Istanbul trots författningsdomstolens beslut, valt att inte frige de båda journalisterna. De uppges vilja ha författningsdomstolens formella beslut. Det är oklart om de kan släppas senare under natten eller om de måste invänta ett nytt domstolsbeslut.

 

TC

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.