Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Journalisterna på väg hem

00:39. I en och en halv månad satt journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i fångenskap i Syrien. DN har träffat dem på flygplatsen i Beirut.

Ännu en etapp är avklarad för de lyckligt frigivna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström. Efter visst krångel bordar de SAS-planet från Paris till Stockholm.

Hittills har de färdats ganska obemärkt och odramatiskt, svenskarna som genomlidit sex veckor i fångenskap hos syriska kidnappare.

Men på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris märktes en föraning av den uppståndelse som väntar i Stockholm. Flera tv-team väntade vid SAS-planets gate. Magnus Falkehed och Niclas Hammarström ställde tålmodigt upp på intervjuer, trots att tröttheten satt tydliga spår i deras ansikten.

Men de är så glada att vara på väg hem att ett smärre journalistuppbåd knappast är något stort besvär.

I synnerhet som de varit kidnappningsoffer i världens just nu blodigaste inbördeskrig, en konflikt där aktörerna blivit beryktade för att röva bort journalister och biståndsarbetare.

– Jag är oerhört skör, känner det som om jag skulle kunna brista i gråt när som helst, säger Niclas Hammarström.

– Det känns som om man går på radar just nu. Jag längtar efter att få träffa familjen, vila och försöka få perspektiv på det som hänt, fyller Magnus Falkehed i.

Tiden som fångar i Syrien beskriver de utan att tveka som "ett helvete".

– Vi har råkat ut för hela skalan av fysisk och psykisk misshandel: slag med gevärskolvar, sparkar, piskrapp med gummislangar, fått huvudet dunkat i betonggolvet, blivit skenavrättade och även beskjutna, säger Niclas Hammarström, som visar ett kulhål i vaden, en skada som är ett smärtsamt minne av ett flyktförsök.

Men det värsta, säger Niclas och Magnus, har varit ovissheten om hur de nära och kära där hemma haft det.

– Det har varit den svåraste prövningen.

De svarar tålmodigt på journalisternas frågor medan ljuset återkommer över Beirut. Om åtta timmar är de hemma hos de sina.

– Det känns så bra, sade Magnus när han klev på planet i Beirut.

Framme i Paris välkomnade han den brutaltrista flygplatsen Charles de Gaulle:

– Tänk att man skulle bli så glad att komma hit, säger han och tittar sig omkring i det sterila virrvarret.

Magnus Falkehed, bördig från Stockholm, är bosatt i Paris sedan 20 års tid. Men nu väntar familjen på Arlanda: hustrun och de sextonåriga döttrarna. Han är efterlängtad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.