Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ett av de värsta dygnen Portugal upplevt

00:54. I Portugal har hittills 57 dödsoffer bekräftats till följd av den svåra skogsbranden i Pedrógão Grande. Det är den värsta av ungefär 60 bränder och den rasar i centrala Portugal. De flesta av dödsoffren är bilister som bränts ihjäl i sina fordon.

LISSABON. Natten skänker knappast lindring i Lissabon när vi summerar ett av de värsta dygnen som Portugal upplevt på mycket länge.

Det är en grym räkning, närmare 70 döda kring Pedrógão Grande, tiotals skadade, hjärtskärande berättelser från de som klarat sig, bilder som förtäljer om dem som dött.

Utbrända bilskelett som elden förvandlat till gravar. 

Skynken på marken, för att skyla ett bylte, någon som försökte fly men inte hann så långt. Chockade bybor som tittar in i videokameror och försöker sätta ord på det som hände.

Men också en berättelse om någon som öppnade sin dörr för främlingar i nöd.

Först förfriskningar och sedan tillsammans på golvet, kippade efter luft, grät och bad när röken och sotet skymde solen och det blev mörkt och en vägg av eld vrålande förtärde byn omkring dem. 

Det kunde ha varit trevligt, berättar Gareth Roberts för BBC, om denna ”förundrande gärning av medmänsklighet”. 

Om det inte vore för omständigheterna.

Portugal har utlyst landssorg i tre dagar, det är fortfarande över 30 grader i Lissabon, nästan lika hett som när värmeåskan satte skogarna i brand på lördagen och himlen glöder fortfarande i närheten av Pedrógão Grande.

Läs mer: ”Under flera timmar var de helt omgivna av eld”

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.