Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/juan-guaido-jag-overskattade-militarens-stod/

Världen

Juan Guaidó: Jag överskattade militärens stöd

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó Foto: YURI CORTEZ

I en intervju med Washington Post erkänner Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó att han har överskattat militärens stöd. Samtidigt öppnar han för att ta hjälp av det amerikanska försvaret – om det får stöd Venezuelas parlament. 

Rätta artikel

Juan Guaidó trodde att sista fasen i ”operation frihet” var inledd när nya demonstrationer mot Maduro-regiemen under hans ledning inleddes tidigare i veckan. Men planen slog fel. 

Protesterna ledde inte till att militären bytte sida som han hade uppmanat till, och kraften ser för tillfället ut att gått ur oppositionen. 

Efter en dramatisk vecka berättar nu Juan Guaidó i en exklusiv intervju för Washington Post om hur han ser på utvecklingen i hemlandet. Han säger att han hade överskattat militärens stöd vid tisdagens protest. I stället för att överge Maduro, som han hade förväntat sig, gick militären till attack mot demonstranterna som tvingades backa.

– Vi behöver kanske fortfarande fler soldater, och vi kanske behöver fler tjänstemän från regimen som är villiga att stödja konstitutionen. Jag tycker skälen är uppenbara just nu, säger Guaidó till tidningen. 

Henrik Brandão Jönsson: De kommer inte att lyckas störta Maduro  

Juan Guaidó är talman i det formella venezuelanska parlamentet, där oppositionen är i majoritet. Han har utnämnt sig själv till interimspresident med motiveringen att valet av Maduro inte har gått rättvist till.

Över 50 länder har erkänt Guaidós utnämning, däribland USA. Guaidó säger till Washington Post att han har haft kontakt med Trumpadministrationen i veckan. Samtidigt stöds Maduros ”bolivarianska” socialistregim av bland andra Ryssland, Kina och Turkiet.

Michael Winiarski: Rivaliserande stormakter avgör Venezuelas öde 

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade på onsdagen att landet är redo att agera militärt i Venezuela. Guaidó kallar erbjudandet för ”goda nyheter” och något han är beredd att noga överväga och ta upp för omröstning i nationalförsamlingen. 

Det är första gången som han så tydligt tar ställning för att släppa in militärt stöd från USA. I första hand anser Guaidó att Venezuela måsta lösa konflikten internt. 

Däremot ser han gärna samarbeten med andra länder för att få in mat, mediciner och andra förnödenheter i det hårt drabbade landet. 

Läs mer: Konspirationsteorier sprids i vattenbristens Venezuela 

Juan Guaidó har utmålat sig som den ledare som kan ena landet och som har oppositionen med sig. Efter de senaste dagarnas kris har hans roll börjat vackla betänkligt. Lördagens demonstration samlade endast några hundratal jämfört med de tusentals som tidigare slutit upp. 

Demonstranter blockerar en väg i Caracas på lördagen. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP

Guaidó själv tonar ner att det kan vara fråga om en eventuell splittring inom oppositionen. Vägen framåt förblir en kombination av internationella påtryckningar, försök att övertyga Maduro-lojalister och gatuprotester. 

Internationellt har det kommit förslag om att oppostionen ska inleda förhandlingar med Maduroregimen. Men det är inte aktuellt, enligt Guaidó.

– Att förhandla med Maduro är inte ett alternativ. Det gjorde vi 2014, 2016, 2017... Först måste han vara villig att ge upp sin makt. Det är en förutsättning för en eventuell dialog, säger han till tidningen. 

Trots att Juan Guaidó är en av dem som på allvar hotar Maduro om makten låter presidenten honom hållas. På frågan varför han efter i synnerhet tisdagens nederlag inte har arresterats svarar Guaidó:

– Han är rädd.

Läs mer: USA uppmanar Maduro att lämna över makten

Detta har hänt i Venezuela: Guaidó manar militären mot Maduro