Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jubel för Egyptens nya regeringschef

Essam Sharaf
Essam Sharaf Foto: AP
Den nyutnämnda egyptiska regeringschefen Essam Sharaf talade på fredagen inför tusentals jublande åhörare i Kairo. ”Lyft era huvuden i stolthet”, sade den tidigare transportministern, som deltagit i revolutionens protestmöten.

Den egyptiska oppositionens främsta krav den senaste veckan har varit att den av Hosni Mubarak utnämnda premiärministern Ahmed Shafiq ska bort. På torsdagen visade det styrande militärrådet att det lyssnar på kraven och satte i stället in Essam Sharaf som tillfällig chef för regeringen.

Sharaf satt i den egyptiska regeringen mellan 2005 och 2006 men åtnjuter förtroende hos oppositionen. Vid lunchtid på fredagen talade han inför tiotusentals jublande åhörare på Befrielsetorget i Kairo.

– Ni har uppnått ett stort mål. Den stora uppgiften framför oss nu är att bygga det nya fria Egypten, där åsikter inte spärras in, sade Sharaf.

– Lyft era huvuden och era händer i stolthet, ni är egyptier.

Befrielsetorget har efter revolutionen blivit centrum i det politiska livet i Egypten. Essam Sharaf höll sitt tal stående sida vid sida med en av Muslimska brödraskapets prominenta medlemmar.

– Jag kunde knappt tro mina ögon. För bara några veckor sedan var båda föremål för repression från regimen, sade Shadi Hamid på Brookingsinstitutet i Doha till tv-kanalen al-Jazira.

Han konstaterade samtidigt att många kan bli oroliga för att brödraskapet är på väg att stärkas.

Essam Sharaf var transportminister i Egypten 2005-2006. Han är en teknokrat, som redan under sin ministertid hade stor respekt med sig i breda politiska lager i Egypten. Han har deltagit i demonstrationerna under 25 januarirevolutionen.

En folkomröstning om ändringar i den egyptiska författningen kommer att hållas redan den 19 mars, meddelar det egyptiska militärstyret på sin Facebook-sida.

”Folkomröstningen om de föreslagna ändringarna i Egyptens författning kommer att äga rum den 19 mars 2011”, skriver det egyptiska militärrådet, som för närvarande leder landet, i uttalandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.