Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Judar välkomnas tillbaka till Spanien efter 500 år

Foto: Alamy
För mer än 500 år sedan förvisades runt 100 000 judar av arabisk-spansk härkomst från den Iberiska halvön. Nu välkomnas deras ättlingar tillbaka. De erbjuds en gräddfil till ett spanskt pass och medborgarskap. Intresset är stort.

När de kristna återerövrade Spanien från de muslimska morerna i slutet av 1400-talet ställdes judarna i Spanien inför ett ultimatum: Antingen konverterar ni till kristendomen och låter döpa er eller så lämnar ni landet.

Före den beryktade spanska inkvisitionen bodde runt 300 000 i Spanien. I dag bor 40 000–50 000 judar i landet. Antalet kan snart komma att öka.

Justitieministern, Alberto Ruiz-Gallardon, presenterade i november ett lagförslag som innebär att ättlingar till Spaniens ursprungliga judiska befolkning – sefarderna – ska få en gräddfil till spanskt pass och medborgarskap. Vem som helst som kan bevisa sin spansk-judiska härkomst är välkomen att bli spansk medborgare. Bara under den första månaden kom 6 000 ansökningar in, däribland en från en amerikansk kongressledamot, skriver BBC.

Det finns flera teorier om varför den spanska regeringen lagt fram lagförslaget. En är att man försöker blidka Israel sedan FN:s generalförsamling förra året gav Palestina status av observatör utan medlemskap – ett beslut som bland annat Spanien röstade för. Oavsett vilket skälet är så har en del muslimska lärda avfärdat erbjudandet till sefarderna som orättvist. De påpekar att även deras förfäder utvisades under Inkvisitionen – men ingen välkomnar dem tillbaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.