Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Julia Tymosjenko vill inte bli premiärminister

Julia Tymosjenko vill inte bli premiärminister, skriver hon på sin webbplats. I parlamentet var hon favorit att leda samlingsregeringen som ska stå färdig på tisdag. Ukrainas tillförordnade president säger att Ukraina nu kommer att fortsätta vägen mot Europa.

Oppositionsledaren Julia Tymosjenko, som blev fri i går kväll, nobbar att leda den samlingsregering som det parlamentet beslutade om på söndagen, och som hennes anhängare hoppades att hon skulle bli premiärminsister för.

”Ingen har kommit överens med mig eller diskuterat frågan med mig. Jag är glad för den respekt det visar, men jag ber att ni inte räknar med mig för den posten” skriver hon på sin webbplats.

Spekulationerna går nu om att Tymosjenko istället siktar på att bli president.

På söndagseftermiddagen hölls också ett samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Tyskland förbundskansler Angela Merkel där de båda kom överens om att Ukrainas territorium ska respekteras. Något som även EU, USA och Frankrike uttalat under dagen.

Sent på söndagen kallade Ryssland hem sin ambassadör från Kiev för konsultationer på grund av ”den försämrade situationen i Ukraina”, skriver den ukrainska nyhetssajten TSN.

Den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka – som i går rapporterades ha flytt landet – och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko ska gripas, meddelar en tillförordnad åklagare i Kiev enligt Reuters. Samtidigt har parlamentet i en rad omröstningar gjort talmannen till tillförordnad president, och rensat ut Janukovytjs allierade.

De båda männen står Viktor Janukovytj nära, och uppges i lördags kväll ha försökt fly landet. Enligt Reuters är det i parlamentet som den tillförordnade åklagaren lämnat uppgifterna om att männen ska gripas.

Den förre premiärministern Mykola Azarov ska ha flytt till Ryssland, uppger ukrainska Interfax. Uppgiften är ännu inte officiellt bekräftad.

Samtidigt ska talmannen i parlamentet, Oleksandr Turtjynov, ha uppmanat ledamöterna att enas om en samlingsregering senast till på tisdag. 

Parlamentet röstade också senare på söndagen igenom att Turtjynov temporärt får ta över presidentens befogenheter. Senare på dagen sa Turtjynov att Ukraina nu kommer att fortsätta vägen mot EU. Samtidigt säger Turtjynov att han är redo för en dialog med Ryssland för att skapa ”jämställda och goda grannrelationer”.

Radan, parlamentet i Kiev, röstar nu på löpande band för att avsätta ministrar och upprätta en ny maktstruktur, bland annat sparkades utrikesministern Leonid Kozjara, som pekas ut som en av de ansvariga bakom att Ukraina vände sig bort från EU och mot Ryssland vid förhandlingarna som startade protesterna.

I en annan omröstning beslutades att Janukovytjs residens Mezjyhirja, vars avslöjade överdåd väckt förvåning och ilska i helgen, beslagtas av staten.

Ukrainska medier rapporterar om oroligheter under natten i staden Charkiv, som ligger i den östra delen av landet. Oppositionsvänliga demonstranter ska ha blivit attackerade av okända män. I Charkiv höll regionala ledare, som fortfarande stödjer presidenten, ett möte på lördagen där maktskiftet i Kiev underkändes.

Okända män uppges ha kört två bilar rakt in en folkssamling med oppositionsvänliga demonstranter, skriver Kiev Post som citerar lokala medier.

De okända männen ska ha skjutit mot folkmassan, och två personer sägs vara skadade.

Attacken ägde rum i Charkiv, i östra Ukraina, där de regionala ledarna höll en ”kongress” på lördagen. I detta rysktalande område har president Janukovytj fortfarande starkt stöd.

Det var sannolikt hit presidenten först begav sig sedan han tidigt på lördagsmorgen lämnade sitt residens och tömde administrationsbyggnaderna i Kiev.

Här är en kort film som sägs visa hur presidenten hastigt lämnar sitt residens. Bilderna uppges komma från en av residensets övervakningskameror och har visats i en ukrainsk tv-kanal.

http://www.youtube.com/watch?v=2ifWCBX6sDI&feature=youtu.be

Under lördagen cirkulerade rykten om att presidenten möjligen hade för avsikt att utropa en utbrytarstat.

Sent på lördagseftermiddagen dök president Janukovytj upp i en förinspelad intervju som sändes i flera tv-kanaler. Här meddelade presidenten att han inte tänker avgå.

Kort därefter röstade parlamentet bort honom från makten.

Så här twittrade utrikesminister Carl Bildt om händelserna:

”Överlever regimen i Kiev? Allt mer tveksamt. Vad våldet må skapa är bräckligt och kort, och dör som en stormvind på stäppen bort.”

Efter att under dagen ha talat i tv från Charkiv, vid ryska gränsen i öster, rapporteras presidenten sedan ha dykt upp i Donetsk, ett 30-tal mil längre söderut.

– Ett privatplan som skulle flyga från Donetsk hade inte rätt papper. När personal anlände för att kolla dokumenten möttes de av beväpnade personer som ville betala för att flyga ut direkt, säger tulltjänstemannen Serhij Astahov till AFP.

När personalen sade nej kom två militärfordon körande.

– Presidenten kom ut (ur planet) och lämnade flygplatsen, säger Astahov.

Enligt den nyvalde talmannen Oleksandr Turtjynov tros Janukovytj nu gömma sig i Donetsk-trakten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.