Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jultomten-ska-paborja-resan-militarer-foljer-farden/

Världen

Följ jultomtens resa – slädens färd kartläggs av militärkommando

Foto: Chris Dillmann

Halv elva svensk tid lyfte tomtens släde från Nordpolen för den långa färden runt jorden till alla världens julfirare. På nordamerikanska militärkommandot Norads hemsida kan du följa resan.

DN Text

Rudolfs röda näsa fungerar, tomtenissarna har lastat släden och renarna har selats, och vid elvatiden på julaftonsförmiddagen svensk tid lyfte tomten från Nordpolen där amerikansk-kanadensiska Norad hävdar att han hör hemma. Nu får han sno sig på för alla klapparna ska vara utdelade senast klockan 13 på torsdag då juldagen övergår till annandag vid datumgränsen.

Norads kärnverksamhet är att upptäcka missiler, raketer och andra hot mot kontinenten, men sedan 1955 har de även använt sina verktyg för att meddela barn över hela världen var jultomten befinner sig under julhelgen. Traditionen ska ha börjat med att varuhuskedjan Sears i en annons hävdade att tomtens telefonnummer var ME2-6681 – men numret gick till militärkommandots heta linje.

Sedan dess har anställda och deras anhöriga ställt upp ideellt för att ta emot samtal och e-postmeddelanden från barn över hela världen. Numera kan man alltså även följa tomtens färdväg i realtid på internet via hemsidan. 

Enligt Norad börjar tomten vid den internationella datumlinjen i Stilla havet och fortsätter sedan västerut i ordningen Oceanien, Asien, Afrika, Europa, Nordamerika och slutligen Sydamerika.