Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/junckers-uppmaning-protestrosta-inte-pa-populister/

Världen

Junckers uppmaning: Proteströsta inte på populister

Jean-Claude Juncker. Foto: Eric Vidal/AFP

BRYSSEL. Använd inte EU-valet för att proteströsta på populist- och extremistpartier, uppmanar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker:

– Alla måste veta att de är medborgare i Europa. Som väljare måste du fundera på hur EU skulle se ut dagen efter valet om alla röstade som du.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Jean-Claude Juncker är inne på sina sista månader som ordförande för EU-kommissionen. Efter EU-valen om några veckor ska en ny väljas.

När han på tisdagen, ovanligt nog, deltog i kommissionens dagliga presskonferens tog han därför tillfället i akt att göra en resumé över sina fem år på posten. Enligt honom har EU blivit starkare, Grekland har räddats kvar i eurozonen och sysselsättningen har ökat.

– Dock är ungdomsarbetslösheten fortfarande alltför hög, sade Jean-Claude Juncker.

Han medger att han gjort misstag, men nöjde sig med att räkna upp vilka två han ångrar mest.

– Jag ångrar djupt att vi lyssnade för mycket på önskemålet från Storbritanniens regering. Dåvarande premiärminister Cameron ville inte att vi skulle ge oss in i folkomröstningskampanjen om Brexit, men vi skulle ha varit de enda som kunde ha motarbetat lögnerna som spreds, sade Juncker.

Den andra ångern är mer personlig. När luxemburgaren tillträdde sin tjänst 2014 var det samtidigt som det så kallade Luxleaks, alltså skandalen där storföretag fick enorma skattelättnader. Juncker, som var premiärminister under de aktuella åren, medgav att han borde ha reagerat snabbare.

Inför EU-valen, som börjar den 23 maj i Nederländerna och Storbritannien, framhöll Juncker att insatserna är höga.

– Alla borde rösta, alla röster räknas. Alla måste veta att de är medborgare i Europa. Som väljare måste du fundera på hur EU skulle se ut dagen efter valet om alla röstade som du. Om alla skulle rösta på extremister, hur skulle då det europeiska politiska landskapet se ut de kommande åren, frågar han sig.

Han tillade:

– Vi måste slåss mot populister och extremister med våra handlingar, inte med billiga slagord och med personliga attacker.

I det sammanhanget tog Juncker upp hur Europeiska rådets ordförande Donald Tusk behandlas i sitt hemland Polen. Tusk kritiserade nyligen skarpt den polska regeringen för att urholka grundläggande rättigheter. Polens statliga tv svarade med att sända ett inslag där Tusk anklagades för att gå Tysklands ärenden och klippte in bilder av Adolf Hitler och Josef Stalin.

– Det är totalt oacceptabelt att jämföra Europeiska rådets ordförande med Hitler och Stalin, sade Juncker.

Läs mer. Åkesson och Björklund ska åka på gemensam debatturné 

Läs mer. Fakta i frågan: Hur stor makt har EU i Sverige?