Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/just-nu-presstraff-om-helikopterkraschen-i-norge/

Världen

Norges haverikommission: Komplicerat utreda helikopterkrasch

13:05. Pressträff om helikopterolyckan i Alta i Norge.

Olycksutredningen av helikopterkraschen i Alta är komplicerad, uppger företrädare för Norges haverikommission på en presskonferens på måndagen. 

Vädret är en försvårande faktor, liksom att farkosten fattade eld vid nedslaget och att allmänheten sprider rykten.

– Jag vill betona att vi gör allt vi kan och sätter in alla tillgängliga resurser. Vi är ännu i ett mycket tidigt skede, men vi kommer att vara på plats tills vi är klara med arbetet, sade norska haverikommissionens transportchef William J Bertheussen som själv kommer från Alta där sex personer omkom i en helikopterolycka på lördagen. 

Läs mer: Svensk pilot död i norska helikopterkraschen

Alla fem passagerare var mellan 19 och 22 år gamla, hemmahörande på orten. Den 27-åriga piloten var svensk medborgare. Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan och i utredningsarbetet ingår bland annat nationell polis, civilförsvaret, experter på helikoptrar såväl som motorer och två personer från franska haverikommissionen eftersom modellen var en fransktillverkad Airbus AS-350B.

En svårighet i arbetet, enligt både Bertheussen och polischef Øyvind Lorentzen, är att helikoptern fattade eld när den slog ner. Det innebär svårigheter för både den tekniska undersökningen och den formella identifieringen av de omkomna – ”det väntas att detta arbete kommer att ta tid”, meddelade polisen på söndagskvällen.

Läs mer: Sorg i Alta efter dödsolyckan som dödade sex

Ett annat problem är väderförhållandena som haverikommissionens Kåre Halvorsen säger kan begränsa vägen framåt i utredningen. Lorentzen vädjade under presskonferensen till allmänheten att låta bli att sprida rykten, bilder eller annat om händelsen, av hänsyn till både anhöriga och utredningen. 

Helikoptern kraschade i svårtillgänglig terräng vid orten Kvenvik, sydväst om Alta. Foto: Tom Skoglund/Altaposten