Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/just-nu-sa-blir-den-nya-eu-kommissionen/

Världen

Ylva Johansson nominerad till kommissionär för migrationsfrågor

1:50:05. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nominerar Ylva Johansson (S) till kommissionär för migrationsfrågor.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nominerar Ylva Johansson (S) till kommissionär för migrationsfrågor. Det sade hon på en direktsänd presskonferens på tisagen där hon presterande sitt förslag till ny ”regering” för EU.

– I dag presenterar jag mitt team för Europa, ett välbalanserat team med mångfald och kompetens sade Ursula von der Leyen i sin inledning. 

– Kommissionärerna är centrum i mitt team. Jag vill ha en kommission som förstår EU, jag vill att de ska besöka alla medlemsländer, inte bara huvudstäderna utan regionerna där folk lever och bor. De måste leva som de lär. 

– Kommissionen ska vara balanserad, från nord och syd öst och väst. 

Läs mer: EU:s första jämställda kommission tar form

Därefter började Ursula von der Leyen läsa upp namnen på kandidaterna och vilka portföljer hon föreslår. För svensk del handlar det om arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, som föreslås få ansvar för migrationsfrågorna.

Den moderata EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé tycker att Sverige nu får en viktig post i kommissionen:

”Det är bra och viktigt för Sverige att Ylva Johansson får ansvar för migration och gränsöverskridande brottslighet i EU-kommissionen. Det är en viktig post som återigen visar att Sveriges inflytande i Europa är betydande”, säger Tobé i ett uttalande.

”Jag ser fram emot ett tätt samarbete med Ylva Johansson, men jag förväntar mig också leverans. Nu är det dags för EU att gå från ord till handling. Europa måste få ordning på invandringen och den gränsöverskridande brottsligheten.”

”Ska Ylva Johansson bli framgångsrik måste hon släppa de låsningar som präglar svensk politik och vara lösningsorienterad.”

Kommissionen får tre verkställande vice ordförande. De blir både vice ordförande för kommissionsledamöterna och får ansvar för ett av de tre huvudämnena på Ursula von der Leyens dagordning.

Verkställande vice ordförande Frans Timmermans (Nederländerna) ska samordna arbetet med den europeiska ”gröna given”. Han ska även ansvara för klimatpolitiken med stöd av generaldirektoratet för klimatpolitik.

Verkställande vice ordförande Margrethe Vestager (Danmark) ska samordna agendan för ett EU rustat för den digitala tidsåldern och ska vara konkurrenskommissionär med stöd av generaldirektoratet för konkurrens.

Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis (Lettland) ska samordna arbetet med vad som kallas en ekonomi för människor och blir kommissionär med ansvar för finansiella tjänster med stöd av generaldirektoratet för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen.

Ytterligare fem kommissionärer får titeln vice ordförande men kallas inte verkställande. 

Ylva Johansson Foto: Paul Hansen

Sverige: Ylva Johansson: Den nuvarande arbetsmarknadsministern och före detta skol- sjukvårds- och äldreomsorgsminister nomineras till kommissionär för bland annat migrationsfrågor. 

Som kommissionär för migrationsfrågor kommer Ylva Johansson bland annat att få ansvaret för EU:s gränsstyrka Frontex. 

Både Cecilia Malmström (FP) och Anita Gradin (S) hade invandringsfrågor på sitt bord när de satt i EU-kommissionen.

Didier Reynders Foto: Hatim Kaghat/TT

Belgien: Didier Reynders: Didier Reynders (Belgien), utbildad jurist, är en mycket erfaren före detta finansminister, utrikes- och EU-minister och försvarsminister. I den nya kommissionen får han ansvaret för Rättsliga frågor (inklusive rättsstatsprincipen).

Mariya Gabriel Foto: Ronald Zak/TT

Bulgarien: Mariya Gabriel: Mariya Gabriel (Bulgarien) är sittande EU-kommissionär. Hon har arbetat med digitala frågor, och får nu portföljen innovation och ungdom, framtidsfrågor.

 

Stella Kyriakides Foto: Parliament of Cyprus

Cypern: Stella Kyriakides: klinisk psykolog med många års erfarenhet inom socialpolitik, hälsa och förebyggande av cancer. Hon tar över området hälsa.

Margrethe Vestager Foto: Kay Nietfeld/TT

Danmark: Margrethe Vestager: Verkställande vice ordförande med uppgiften att samordna agendan för ett EU rustat för den digitala tidsåldern och även konkurrenskommissionär.

Kadri Simson Foto: Aron Urb/CC BY 2.0

Estland: Kadri Simson: långvarig ledamot av Estlands parlament och ekonomi- och infrastrukturminister. Hon får ansvaret för energipolitiken.

Jutta Urpilainen Foto: Leif R Jansson/TT

Finland: Jutta Urpilainen: Jutta Urpilainen (Finland) har varit finansminister och var länge ledamot av det finska parlamentets utrikesutskott, och har även arbetat som särskilt sändebud till Etiopien. Hon tar över ansvaret för internationella partnerskap.

 

Sylvie Goulard Foto: Patrick Kovarik/AFP

Frankrike: Sylvie Goulard: Före detta ledamot av Europaparlamentet. Blir kommissionär för den inre marknaden och ska leda arbetet med industripolitiken samt främja den digitala inre marknaden. Hon får också ansvaret för det nya generaldirektoratet för försvarsindustri och rymdfrågor.

Margaritis Schinas Foto: Virginia Mayo/AP

Grekland: Margaritis Schinas: Tidigare ledamot av Europaparlamentet och långvarig tjänsteman vid EU-kommissionen. Blir vice ordförande med ansvar för skydd av den europeiska livsstilen.

Phil Hogan Foto: David Hartley/TT

Irland: Phil Hogan: Den sittande jordbrukskommissionären för med sig sin erfarenhet till den nya kommissionen på politikområdet handel.

Paolo Gentiloni Foto: Vincenzo Livieri/TT

Italien: Paolo Gentiloni: Italiens före detta premiärminister och utrikesminister får sätta in sin stora erfarenhet på politikområdet ekonomi.

Dubravka Suica Foto: Darko Bandic/AP

Kroatien: Dubravka Šuica:  Ledamot av Europaparlamentet som nu blir vice ordförande och kommissionär med ansvar för frågor om demokrati och demografi.

Valdis Dombrovskis Foto: Virginia Mayo/AP

Lettland: Valdis Dombrovskis: Verkställande vice ordförande som ska samordna arbetet med det som kallas en ekonomi för människor. Han blir samtidigt kommissionär med ansvar för finansiella tjänster.

Virginijus Sinkevičius Foto: RandomEg29/CC BY-SA 4.0

Litauen: Virginijus Sinkevičius: Litauens nuvarande ekonomi- och innovationsminister blir kommissionär för miljö- och havsfrågor.

Nicolas Schmit Foto: Kin Cheung/AP

Luxemburg: Nicolas Schmit: Med erfarenhet från Europaparlamentet och sin tjänst som sysselsättnings- och arbetsmarknadsminister i bagaget får Schmit ansvar för politikområdet sysselsättning.

Helena Dalli Foto: Gregorio Borgia/AP

Malta: Helena Dalli: Som minister för social dialog, konsumentfrågor och medborgerliga friheter och även som minister för Europafrågor och jämställdhet har Dalli ägnat sin politiska bana åt jämlikhet, som också blir det område hon får ansvar för.

Frans Timmermans Foto: Virginia Mayo/AP

Nederländerna: Frans Timmermans: Verkställande vice ordförande som också blir miljökommissionär med ansvar för att samordna arbetet med den så kallade europeiska gröna given. Han ska även ansvara för klimatpolitiken.

Janusz Wojciechowski Foto: Jarosław Roland Kruk/CC-BY-SA-3.0

Polen: Janusz Wojciechowski: Har tjänstgjort länge som ledamot av Europaparlamentet i jordbruksutskottet och är för närvarande ledamot av Europeiska revisionsrätten. Wojciechowski får ansvaret för jordbrukspolitiken.

Elisa Ferreira Foto: Massimo Bertolini/TT

Portugal: Elisa Ferreira: Är för närvarande vice direktör för den portugisiska centralbanken. Hon har varit ledamot av Europaparlamentet i många år och har tjänstgjort som planminister och miljöminister i Portugal. Hon tar över området sammanhållning och reformer.

Rovana Plumb Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet/TT

Rumänien: Rovana Plumb: Är ledamot av Europaparlamentet (vice ordförande för den socialdemokratiska gruppen) och är tidigare miljö- och klimatminister, arbetsmarknadsminister, minister för EU-fonder, utbildningsminister och transportminister. Hon får ansvaret för transportpolitiken.

Maroš Šefčovič Foto: Panther Media GmbH/Alamy

Slovakien: Maroš Šefčovič: Vice ordföranden i Junckerkommissionen blir nu vice ordförande i EU-kommissionen och kommissionär med ansvar för kontakter mellan institutionerna och prognoser.

Janez Lenarčič Foto: Mikhail Evstafiev/CC BY-SA 3.0

Slovenien: Janez Lenarčič: Slovensk diplomat som varit statssekreterare för europeiska frågor och arbetade i nära samarbete med FN, EU och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under flera år. Han får ansvaret för politikområdet krishantering

Josep Borrell Foto: Francisco Seco/AP

Spanien: Josep Borrell: Vice ordförande med ansvar för utrikesfrågor.

Věra Jourová Foto: Francisco Seco/AP

Tjeckien: Věra Jourová: Vice ordförande med ansvar för bland annat rättsstatens principer.

Ursula von der Leyen Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Tyskland: Ursula von der Leyen: Ordförande för kommissionen.

László Trócsányi Foto: Szilard Koszticsak/AP

Ungern: László Trócsányi: Ungerns tidigare justitieminister tar över området grannskap och utvidgning.

Johannes Hahn Foto: Burhan Ozbilici/AP

Österrike: Johannes Hahn: Ska ansvara för budget och administration och rapporterar direkt till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Som långvarig kommissionär vet han hur viktigt det är att verka för en modern förvaltning, har von der Leyen framhållit.