Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/just-nu-samtalet-mellan-trump-och-zelenskyj-har-offentliggjorts/

Världen

Trump bad Ukrainas president att utreda Joe Bidens son

Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump tar i hand i samband med en presskonferens i New York på tisdagskvällen. Foto: Saul Loeb/AFP

På onsdagen släpptes en icke ordagrann utskrift av Donald Trumps samtal med  Volodymyr Zelenskyj. Av sammanfattningen framgår att Donald Trump bad Ukrainas president att utreda Joe Bidens son.

Samtalet kan komma att leda till att demokraterna i USA försöker få Trump ställd inför riksrätt.

Samtalet genomförs i ett läge då Trumpadministrationen bara dagar före samtalet hade stoppat försvarsmedel till ett värde av motsvarande fyra miljarder svenska kronor, beslutade av den amerikanska kongressen som skulle till Ukraina.

Zelenskyj tackar sedan Donald Trump för USA:s militära stöd till Ukraina och utlovar att landet kommer att fortsätta köpa amerikansk militärmateriel:

– Vi är beredda att fortsätta samarbetet och vi är nästan redo att köpa fler ”Javelins”-missiler från USA för försvarsändamål, säger Zelenskyj.

I stället för att kommentera detta går Donald Trump in på det som nu blivit ett hett diskussionsämne i USA: är detta ett sätt att pressa Ukrainas president på att hjälpa Trump för att i gengäld få mer pengar?

– Jag skulle vilja att du gör oss en tjänst eftersom vårt land har fått gå igenom en hel del och Ukraina vet en hel del om detta.

Det Donald Trump tycks vilja ha hjälp med är att starta en utredning om hur Joe Biden agerat när han tidigare, tillsammans med en rad europeiska länder, kritiserat en korruptionsanklagad åklagare som i sin tur utrett Ukrainas största gasföretag, Burisma, där Bidens son Hunter Biden hade en hög position. Hunter Biden har aldrig anklagats för några oegentligheter, skriver Washington Post.

Enligt en rad demokrater är presidentens fråga ett sätt att förmå en utländsk ledare att hjälpa honom att svärta ned en politisk rival som kan komma att utmana honom om presidentposten 2020: Joe Biden. Och därmed lägga sig i det kommande amerikanska presidentvalet.

Under samtalet trycker Trump på vikten av att Zelenskyj ser till så att det startar en utredning:

”Vad du än kan göra så är det väldigt viktigt att du gör det, om möjligt.” ”Om du kan titta på det...”, sa Trump till Zelenskyj.

Och: ”Vad du än kan få justitieministern att göra så vore det väldigt bra”.

Utskriften av samtalet, som inte är ordagrann utan ”summerande”, visar att Donald Trump också drar in sin personliga advokat, Rudy Giuliani, samt USA:s justitieminister William Barr. Justitiedepartementet säger på onsdagen att Barr aldrig talat med Trump eller Ukraina om detta. Barr gick heller aldrig vidare med detta, enligt CNN.

Vid en presskonferens i New York senare på onsdagskvällen med Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj fick Ukrainas president frågan om han kände sig pressad av Donald Trump under samtalet svarade Zelenskyj:

– Jag tror att du har läst allt om det. Men jag vill inte bli inblandad i öppna demokratiska val i USA. Jag tycker att vi hade ett bra samtal, talade om många saker. Ingen tvingade mig, sa Zelenskyj.

– Det var ingen press, sa Trump för att förtydliga och gick sedan över till attackera Hillary Clinton för att ha förstört över 30.000 mejl och anklagade den förre presidenten Barack Obama för att Ryssland annekterade Krim istället för att anklaga president Putin.

Trump pekade också ut Joe Bidens son som korrupt och anklagade honom för att ha fört ut ”miljarder dollar” från Ukraina och Kina. Något det inte finns några bevis för. Hunter Biden är inte föremål för någon utredning.

Senare under kvällen minskade Trump beloppen till ”miljoner dollar”.

Vita huset har förklarat att samtalet mellan de båda presidenterna inte visar att Donald Trump erbjudit Ukraina pengar för militär upprustning för att Ukraina i gengäld skulle hjälpa honom med att starta utredningen mot Biden. Det skriver bland andra Washington Post.

Ukrainas utrikesinister, som uttalar sig för ukrainska Hromadske, säger att Volodymyr Zelenskyj säger att presidenten aldrig kände någon press från Trump:

– Om någon tror att presidenten kände något som helst press, då måste de vara mer specifika. Jag känner till samtalet men jag tror inte att det var något tryck. Det var ett långt och vänligt samtal, skriver ukrainska Interfax.

Tidigare på dagen sa Zelenskyj själv att den ende som kan sätta press på honom är ”min sexårige son”.

Strax före midnatt natten till torsdagen svensk tid samlade demokraterna i representanthuset röster för att få Donald Trump ställd inför riksrätt. Till detta krävs 218 röster och just nu har demokraterna 210 där den 210:e är en tidigare republikan som nu sitter i kongressen som oberoende, skriver CNN.

01:37. Vad är egentligen riksrätt? DN förklarar.

 

Läs mer:

Utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt inleds

Martin Gelin: Osannolikt att Trump avsätts 

Demokraternas talman: Som att korsa Rubicon 

Trumps Ukraina-samtal: Detta vet vi