Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/just-nu-theresa-may-haller-presskonferens/

Världen

Theresa May avgår som partiledare

07:20. "Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar" – Theresa May avgår som premiärminister.

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare den 7 juni. Det meddelade hon på en tårfylld presskonferens.

Theresa May mötte pressen utanför Downing Street 10 i London. Där meddelade hon att hon avgår som partiledare för Torys den 7 juni. Processen att få fram en ny ledare inleds samma vecka.

May beklagar att hon inte har kunnat få igenom ett Brexitavtal och citerade Sir Nicholas Winton med orden ”kompromiss är inte ett fult ord”.  

– Jag har gjort allt jag kan för att få parlamentsledamöternas stöd... men tyvärr har jag inte lyckats, säger hon.

Erik de la Reguera: Nästa premiärminister kan snart befinna sig i ett lika låst läge

May säger samtidigt att hon är övertygad om att partiet kommer ro Brexit i hamn i slutändan. 

– Jag vet att konservativa partiet kan förnya sig under de närmaste åren. Jag vet att vi kan leverera Brexit, säger hon.

Theresa May mötte pressen utanför Downing Street 10 i London. Foto: Isabel Infantes/AFP

Theresa May var märkbart tagen när hon meddelade sin avgång utanför premiärministerbostaden och i slutet av tillkännagivandet blir hon tårögd och rösten brister.

– Ända sedan jag först öppnade dörren bakom mig som premiärminister har jag strävat efter att göra Storbritannien till ett land inte bara för de priviligierade utan för alla och att respektera resultatet i folkomröstningen, säger hon.

– Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar.

Theresa May säger också att hon kommer att fortsätta att vara premiärminister till dess att en efterträdare tar vid. Det innebär att May tar emot USA:s president Donald Trump som besöker landet den 3 juni.

Många har kritisterat Mays hantering av Brexit. I tre omröstningar har hennes förslag om EU-utträde förkastats av parlamentet. Ett fjärde förslag var tänkt att läggas fram i parlamentet första veckan i juni. Där öppnade hon för en ny folkomröstning vilket blev droppen för brexitörfalangen i Tories – och slutet för May som partiledare. 

Theresa May efterträdde David Cameron som premiärminister och ledare för Konservativa partiet 2016. 

Spekulationerna om vem som ska ta över efter henne är i full gång och bland de som nämns är bland andra favorittippade Boris Johnson, tidigare utrikesminister, Sajid Javid, inrikesminister, Jeremy Hunt, utrikesminister, Michael Gove, miljöminister och Andrea Leadsom, tidigare gruppledare som lämnade sin post i onsdags med motiveringen att hon inte längre tror på premiärminister Mays plan att driva igenom brexit. 

Andrea Leadsom slogs med Theresa May om partiledarposten 2016.

Pia Gripenberg: Theresa Mays lyckligaste dag på posten var hennes allra första i juli 2016

En ny partiledare väntas vara på plats i slutet av sommaren. 

Labourledaren Jeremy Corbyn, säger i en kommentar till Mays avgångsbesked att premiärministern fattat rätt beslut, rapporterar Reuters. Han säger också att ett nytt val måste hållas eftersom han anser att ”Mays splittrade parti inte är stånd att leda landet”.

Nigel Farage som leder det nystartade Brexitpartiet säger att Konservativa partiet måste sluta ”misstolka stämningen i landet eller dö”, skriver Reuters.