Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/justin-trudeau-kritiseras-for-brown-face-foton/

Världen

Justin Trudeau pressas för svärtat ansikte

Justin Trudeau bad om ursäkt under en presskonferens på torsdagen. Foto: Sean Kilpatrick/AP

Kanadas premiärminister Justin Trudeau pressas sedan foton och videofilmer visat att han målat sitt ansikte mörkt vid tre olika tillfällen. Nu ber premiärministern om ursäkt men attackeras av politiska motståndare. 

– Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau, med en månad kvar till parlamentsvalet. 

På bilder som tidskriften Time Magazine publicerat ses Justin Trudeau iklädd turban och med ansikte och händer sminkade mörka. Fotona kommer från en temafest på en privatskola för 18 år sedan där premiärministern arbetade som lärare. 

– År 2001 undervisade jag i Vancouver och deltog på en gala med arabiskt tema. Jag klädde ut mig i Aladdinkläder och hade smink på mig. Jag borde inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre men det gjorde jag inte och jag är hemskt ledsen för det, sade Trudeau under en pressträff på onsdagen, enligt Reuters. 

Justin Trudeau var 29 år när bilderna togs. Vid pressträffen fick premiärministern även frågan om han ansåg att handlingen var rasistisk. 

– Ja, det var den. Jag tyckte inte att den var rasistisk då, men nu vet jag bättre.

Justin Trudeau 2001 då han var 29 år. Foto: West Point Grey Academy/The Canadian Press via AP

Han medgav även att han vid ett tidigare tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning. Det var när han framförde den jamaicanska folkvisan ”Day-O”, inspelad av den afroamerikanska artisten Harry Belafonte. 

– Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau. 

Skandalen uppdagas under Justin Trudeaus återvalskampanj, som inleddes den 11 september. Hans liberala parti har lyckats locka till sig många väljare från minoritetsgrupper under hans ledarskap.

– Jag ber det kanadensiska folket om förlåtelse. Det var en dum sak att göra. Jag är besviken och arg på mig själv för att ha gjort detta, säger Trudeau. 

På torsdagen var det dags för ett nytt avslöjande. Då  visade nyhetskanalen Global News en kortare, odaterad videofilm där en brunsminkad Trudeau viftar med armarna, som också ser ut att vara målade. 

Trudeau höll en ny presskonferens i Winnipeg och bad om ursäkt på nytt. Han anser därmed att han tagit ansvar för sina handlingar. Några planer på att avgå har inte Trudeau. 

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa Trudeau. 

När han får frågan om hur många gånger han brunsminkat sitt ansikte kan han inte svara.

Politiska motståndare tar tillfället i akt att rikta stark kritik mot premiärministern den dryga månaden innan valet, som väntas bli jämnt. Huvudmotståndaren Andrew Scheer, ledare för Kanadas konservativa parti, säger sig vara ”extremt chockad och besviken” över bilderna och anser att Trudeau är olämplig att leda Kanada. 

– Det var rasistiskt år 2001. Det är rasistiskt nu, säger han, enligt the Guardian.

Nya demokratiska partiets Jagmeet Singh, berättar i en video om rasismen han utsattes för när han växte upp i Kanada. 

– Barn som ser den här bilden kommer att tänka på tider i livet där de gjorts till åtlöje och blivit sårade av att någon fått dem att känna sig mindre värd på grund av vilka de är, säger Singh. 

– Utåt sett upplevs han som en trevlig och varm person men bakom fasaden verkar han vara en annan, säger han.

Ledare för det gröna partiet, Elizabeth May, säger att hon är ”djupt chockad över de rasistiska fotona på Justin Trudeau”. 

– Han måste be om ursäkt för skadan han åsamkat, säger hon i ett uttalande. 

Kanadas parlamentsval hålls den 21 oktober. 

Läs mer: Trudeau medger misstag i hanteringen av muthärva