Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kabilas-koalition-sakrar-parlamentet/

Världen

Kabilas koalition säkrar parlamentet

Félix Tshisekedi.
Félix Tshisekedi. Foto: Caroline Thirion/AFP

Den styrande koalitionen i Kongo-Kinshasa har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt. Detta trots att oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropats till segrare i presidentvalet.

Rätta artikel

Än så länge har 429 av totalt 500 mandat fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med president Joseph Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Beskedet har varit starkt ifrågasatt, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Han såg ut att gå mot seger inför valet och katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, med 40.000 valobservatörer på plats, bedömde honom som den tydliga vinnaren efter valdagen.

På lördagen meddelade Fayulus advokat Feli Ekombe att han dagen innan lämnat in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen med krav på omräkning av rösterna. Under morgonen har vittnen för Reuters berättat om oroliga scener utanför Fayulus bostad. Anhängare till kandidaten som samlats där för att protestera mot Kabila och Tshisekedi rapporteras ha drivits bort av polis som omringat bostaden.

Även om själva valdagen förflöt relativt lugnt kom rapporter om logistiska problem och omfattande valfusk.

Både USA och EU kräver en grundlig redogörelse av rösträkningen och valresultatet.

Med den avgående presidentens koalition i majoritet i parlamentet kan Tshisekedi få det svårt att infria sina vallöften om en ny politisk era efter Kabila, som suttit vid makten i 18 år.

Erik Esbjörnsson: Vinnaren i Kongos val blev kandidaten som ingen vill ha