Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kalifornien höjer gräns för rökning till 21

Kalifornien gör det olagligt att röka innan man har fyllt 21 år. Därmed blir delstaten den andra i USA efter Hawaii som höjer gränsen från 18 år.

Lagförslaget har varit utsatt för en omfattande lobbyverksamhet från tobaksföretag och republikaner, skriver nyhetsbyrån AP. Trots det beslutade delstaten på torsdagen att höja gränsen för när det ska vara tillåtet att röka från 18 år till 21.

Den nya lagen kommer också att omfatta elektroniska cigarretter och innebär också att det blir förbjudet att röka på restauranger, biografer och andra offentliga platser.

En av dem som röstade mot förslaget var den republikanske senatorn John Moorlach som säger till Los Angeles Times att ”alla har rätten och friheten att röka”.

Andra senatorer har påpekat att tobaksbolagens starka motstånd till lagändringen grundar sig i deras affärsmodell som går ut på att ”marknadsföra och sälja gift till våra barn”.

Delstatssenaten lyckades däremot inte att få igenom en skattehöjning på tobak.

Innan lagen kan träda i kraft måste den skrivas under av Kaliforniens demokratiske guvernör, Jerry Brown. Brown har uppvaktats privat av lobbyister som försöker få honom att inte skriva under lagen, skriver Los Angeles Times.

I Sverige är det förbjudet att sölja tobak till den som inte fyllt 18 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.