Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kalifornien utlyser katastrofläge efter gasläcka

Foto: Jonathan Alcorn/AFP

Den klimathotande och stinkande gasläckan i Kalifornien är fortsatt okontrollerad. De gigantiska mängderna metan motsvarar tiotusentals flygresor och har orsakat massevakueringar – nu utlyser guvernören katastroftillstånd.

”Delstatens samtliga myndigheter ska ta all nödvändig personal och utrustning, samt alla anläggningar som behövs, i anspråk för att säkerställa en fortlöpande och grundlig lösning till detta missöde”, skriver den demokratiske guvernören Jerry Browns stab i sitt meddelande om katastroftillstånd.

Gasläckan upptäcktes i Aliso Canyon den 23 oktober och har visat sig vara mycket värre än vad någon anat. Dagligen väller 1.200 ton metangas ut vilket innebär att det totalt närmar sig 100.000 ton. Det motsvarar en klimatpåverkan om cirka 2,1 miljoner ton koldioxid eller ungefär 30.000 flygresor mellan Stockholm och Malmö.

Foto: Jonathan Alcorn/TT
Foto: Jonathan Alcorn/AFP

Hur mycket som läckt före upptäckten är svårt att säga – och det fortsätter. Läckan kommer från en femton centimeter spricka i ett rör omkring 2,7 kilometer under marken. Åtta försök att avhjälpa problemet har misslyckats på grund av is och för högt tryck. En slutlig lösning med avlastningsrör tros vara möjlig tidigast i slutet av februari.

Gasanläggningen på det övergivna oljefältet är USA:s näst största och drivs av Southern California Gas. Närmsta bostadsområde, Porter Ranch, ligger ett par kilometer därifrån, men många invånare har klagat över huvudvärk, illamående och näsblod sedan läckan uppdagades. Jämte metan förekommer också de svavelhaltiga gaserna tiol och metantiol som luktar någonstans mellan avföring, skunkvätska och förgången kål. 

Southern California Gas har evakuerat 2.200 familjer och möjligheterna att omlokalisera lika många familjer till är under förhandling. En organiserad grupp Porter Ranch-bor har liksom Los Angeles stadsåklagare stämt gasbolaget för att inte ha tagit sina egna, flera år gamla uppgifter om dåliga ledningar på allvar.

Läs mer.Gasläckage

  • Utdragen gasläcka i Los Angeles vållar oro
    Myndigheter och experter vet ännu inte när de ska få stopp på en naturgasläcka från en lageranläggning på kullarna utanför Los Angeles, och det börjar nu talas om en smygande ekologisk katastrof.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.