Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Källa: EU-toppar överens om enad Iranlinje

Irans president Hassan Rohani.
Irans president Hassan Rohani. Foto: AP

EU:s ledare vill ha en enad front för att hålla Iranavtalet vid liv, uppger en källa efter EU-ledarnas arbetsmiddag i Sofia. Men Iran måste också respektera avtalet.

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran är ett av huvudämnen i Bulgariens huvudstad Sofia där EU:s ordförandeland Bulgarien tar emot övriga EU-ledare.

Under onsdagskvällen hölls en arbetsmiddag, främst tänkt som en diskussion om vägen vidare.

Diskussionerna om Iran har varit strategiska och samstämmiga, uppger en EU-källa efter mötet.

EU kommer att fortsätta kämpa för att man ska kunna enas internationellt i stora frågor trots den senaste tidens besked från USA vad gäller klimatförändringar, tullar och Iran, uppger EU-källan.

EU ska också ta initiativ för att skydda europeiska företag som kan påverkas negativt av amerikanska beslut.

Samtidigt ska EU ta upp oro för Irans roll i regionen och kring landets robotprogram.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

Han kallade den amerikanska regeringens nyckfullhet för en ny utmaning för EU:

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, sade Tusk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.