Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kallor-amy-klobuchar-granskas-kan-bli-joe-bidens-vicepresident/

Världen

Källor: Amy Klobuchar kan granskas som Joe Bidens vicepresident

Amy Klobuchar kan bli Joe Bidens vicepresidentkandidat.
Amy Klobuchar kan bli Joe Bidens vicepresidentkandidat. Foto: Patrick Semansky/AP

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har bett senator Amy Klobuchar att genomgå en formell granskning för att kunna övervägas som hans medkandidat inför höstens presidentval.

Hon är en av flera personer som nu undersöks, uppger källor till CBC News.

USA-valet 2020

Minnesota-senatorn Amy Klobuchar gav i början av mars upp sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat. Nu har hon alltså tillfrågats om att gå med på att bli granskad för rollen som vicepresident, uppger personer med insyn i saken. 

Om hon säger ja kan hon vänta sig en flera veckor lång granskning av hennes arbetsliv och privatliv, utförd av personer i Bidens krets. De kommer bland annat att titta på hennes inkomstdeklaration, tidigare relationer, offentliga tal samt möjliga tidigare skandaler. 

Biden har tidigare berömt Klobuchar för hennes starka debattframträdanden samt för att ha hjälpt honom att ta hem primärvalet i Minnesota. 

Men Amy Klobuchar är inte den enda kvinna som väntas gå med på att bli granskad framöver. Under en primärvalsdebatt i mars lovade Biden att välja en kvinna som medkandidat och han har sagt sig ha en lista på omkring ett dussin att välja bland.

Maggie Hassan, senator i New Hampshire, har redan sagt ja till Bidens invit. I ett uttalande i torsdags sade Hassan att hon var ”smickrad över att Biden hade nämnt henne vid namn”, men ville inte kommentera processen i övrigt, uppger lokala medier enligt CBS News. 

Däremot har Jeanne Shaheen, också senator i New Hampshire, tackat nej. 

Läs mer: 

Coronapandemin kan förhala höstens presidentval

Stadig ledning för Biden och Trumps pressträffar oroar republikaner