Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kallor-beslagtagen-iransk-oljetanker-slapps/

Världen

Gibraltar släpper iranska tankern

Grace 1 har sedan beslagtagandet torsdag den 4 juli legat stilla på redden utanför Gibraltar. Foto: Donovan Torres/Shutterstock

Den iranska oljetankern Grace 1 har släppts efter beslut i gibraltisk domstol, rapporterar tidningen Gibraltar Chronicle. Gibraltar ska ha fått försäkringar från Iran om att fartyget inte kommer att lossa sin last i syrisk hamn. Uppgifter om att USA begärt att fartyget hålls kvar avvisas av Gibraltar.

TT Text
DN Text

Den brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetankern Grace 1 i Medelhavet i juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien.

Domstolen i Gibraltar behandlade på torsdagen frågan om vad som skulle ske med fartyget. Inför det hade nyhetsbyrån Reuters och brittiska tidningen The Sun källuppgifter som sade att Grace 1 med stor sannolikhet skulle släppas.

https://twitter.com/GibChronicle/status/1162039109529026562

 

https://twitter.com/GibChronicle/status/1162008060178640897

Men uppgifter om en begäran från amerikanska justitiedepartementet om att hålla kvar oljetankern ska ha fått domstolen att skjuta upp avgörandet till senare på torsdagen. Anthony Dudley, chefsdomare vid den gibraltiska domstolen, uppger dock att domstolen inte fått in någon formell begäran från USA om kvarhållande.

– En sådan ligger inte framför mig, det finns ingen skriftlig begäran kopplad till förfrågan inkommen från USA, säger Anthony Dudley till Gibraltar Chronicle.

Grace 1 kvar på redden ännu på torsdagen. Foto: Marcos Moreno / AP, TT

Iran har jämfört det brittiska beslagtagandet med piratfasoner och revolutionsgardet, det iranska specialkommandot, beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet.

Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Storbritannien har fördömt den iranska aktionen och betecknat den som olaglig och oacceptabel. Iran däremot hävdar att fartyget brutit mot internationella sjöregler.

Uppgifter om att fartyget Grace 1 ska släppas har cirkulerat flera gånger den senaste veckan, men dessa har då förnekats av Gibraltar.

Iran, som upprepade gånger krävt att fartyget släpps, har inte berättat vart det var på väg, men uppger att destinationen inte var Syrien och att tankern befann sig på internationellt vatten när beslagtagandet skedde.

Att Gibraltar nu släpper Grace 1 innebär en seger för Iran, enligt Erika Holmquist, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Hon menar att iranierna lyckats visa att de kan utöva påtryckningar genom sin kontroll av det strategiskt viktiga Hormuzsundet i Persiska viken.

– Det här är ett av de påtryckningsmedel som Iran har till sitt förfogande. Landet vill kunna sälja sin olja, det är en grundsten i deras ekonomi, säger Holmquist.

Men det grundläggande problemet – konflikten mellan USA och Iran och USA:s försök att hindra Iran från att sälja sin olja – är långtifrån över, säger Erika Holmquist till TT:

– Så länge den konflikten kvarstår och Iran är ekonomiskt pressat kan man vänta sig att det kan uppstå sådana här situationer i Hormuzsundet även framöver, säger hon.

Domstolen i Gibraltar meddelade också på torsdagen att fyra besättningsmedlemmar, däribland kaptenen, som greps i samband med beslagtagandet, har släppts på fri fot, rapporterar Gibraltar Chronicle.

Läs mer:

Erik Ohlsson: Tongivande länder tvekar att delta i marin ”polisstyrka” i Hormuzsundet

Iranska tankerns kapten: Starkt fysiskt våld vid brittiska bordningen i Gibraltar

Polisen grep ytterligare befäl på iransk oljetanker – släpptes senare 

Oljetanker stoppad – Iran protesterar