Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kallor-finlands-statsminister-redo-att-avga/

Världen

Finlands statsminister lämnar in avskedsbegäran

Antti Rinne på väg att överlämna sin sin avskedsbegäran till president Sauli Niinistö på Talludden, som är den finska presidentens tjänstebostad i Helsingfors. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP

Antti Rinne avgår som Finlands statsminister, enligt presidentkansliet. Bakgrunden är en infekterad arbetskonflikt på finländska posten.

TT Text

Efter spekulationer under tisdagsmorgonen bekräftade president Sauli Niinistös kansli till sist de envisa ryktena i finländska medier.

Statsminister Antti Rinne, som för Socialdemokratiska partiets (SDP) räkning styrt regeringskoalitionen sedan i juni i år, kommer under eftermiddagen att lämna in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinistö.

Beskedet kommer strax efter att regeringspartnern Centerpartiets ledare, Katri Kulmuni, talat klarspråk om sin inställning till statsministern.

– Centerns riksdagsgrupp och partiledningen har inte förtroende för Antti Rinne, sade Kulmuni, just som hon enligt Svenska Yle var på väg in för ett möte med riksdagsgruppen.

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjligheten för sin egen avgång, och SDP:s partisekreterare uppgav att hela partistyrelsen står bakom ledaren, enligt nyhetsbyrån SPT.

Partiet efterfrågade också en skriftlig motivering från Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen.

Men i dag har läget förändrats. Efter ett möte med riksdagsgruppen meddelade Antti Rinne till det samlade pressuppbådet att han kommer att hålla en presskonferens framför presidentens residens på Talludden klockan 12.30 svensk tid, enligt Svenska Yle.

Den mest sannolika att ta över som statsminister är enligt Svenska Yle SDP:s vice ordförande tillika trafik-, och kommunikationsminister, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

Läs mer: Finlands statsminister kallar sig ”gubbfeminist” och leder en regering med fler kvinnor än män 

Ämnen i artikeln

Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt