Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kallor-kina-tvingar-fram-ny-hongkonglag/

Världen

Källor: Kina tvingar fram ny Hongkonglag

Prodemokratiska demonstranter utanför den lagstiftande församlingens byggnad i Hongkong. Bilden är från december 2019. Arkivbild.
Prodemokratiska demonstranter utanför den lagstiftande församlingens byggnad i Hongkong. Bilden är från december 2019. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Kina planerar att stärka greppet om Hongkong genom en ny nationell säkerhetslagstiftning som bland annat förbjuder självständighetssträvanden, utländsk inblandning och terrorism.

Det rapporterar South China Morning Post (SCMP) med hänvisning till icke namngivna källor.

TT Text

Ett lagstiftningsutkast ska läggas fram inför nationella folkkongressen, Kinas parlament, på fredag, enligt källorna.

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som gick ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om de omstridda reglerna, som bland annat förbjuder omstörtande politisk verksamhet i syfte att störta regimen i Peking.

De senaste veckorna har slagsmål brutit ut flera gånger i Hongkongs lagstiftande församling, där prodemokrater och Kinatrogna bråkat om tillsättandet av en ordförandepost i ett mäktigt utskott. Konflikten handlar i grunden om att prodemokraterna vill stoppa en omstridd lag som bland annat skulle göra det förbjudet att uttrycka missaktning mot Kinas nationalsång.

Peking har kommit fram till att det inte är möjligt att få igenom en ny nationell säkerhetslagstiftning i Hongkongs lagstiftande församling med anledning av det politiska klimatet i staden, uppger en källa med insyn i Fastlandskinas Hongkongpolitik för SCMP.

– Vissa oppositionspolitiker har stängt fönstret för Hongkong att anta sin egen nationell säkerhetslagstiftning, säger källan, enligt SCMP.

Val till Hongkongs lagstiftande församling väntas i september. Oppositionspartier mobiliserar med full kraft för att försöka nå en majoritet så att man kan blockera nya lagar från den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lams styre, skriver SCMP. Demokratirörelsen känner vind i seglen efter det att demokratiförespråkande kandidater vann en jordskredsseger i de symboliskt viktiga lokalvalen i november.

Utkastet till den nya nationella säkerhetslagstiftningen väntas godkännas vid slutet av folkkongressens årliga sammanträde, sannolikt den 28 maj, enligt SCMP:s källor. Därpå blir det upp till politbyråns ständiga utskott, det i praktiken högst beslutande organet i Kina, att besluta om detaljer i lagstiftningen.

– Den nya lagen kommer att införas i Hongkong genom promulgation, utan behov av lokal lagstiftning, säger en källa.

Den delvis självstyrande regionen Hongkong har kontrollerats av Kina sedan 1997, då Storbritannien drog sig tillbaka efter över 150 års överhöghet.

Tanken var att Hongkong skulle ha fått en nationell säkerhetslagstiftning kort därefter. Men processen har skjutits upp.

2003 tvingades styret i Hongkong lägga planerna på hyllan sedan uppemot en halv miljon människor slutit upp i protester mot förslaget som de befarade skulle innebära inskränkningar i deras fri- och rättigheter, skriver SCMP.

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt