Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Källor: Omar Mateen rekade Disney World

Den misstänkte gärningsmannen ska nyligen ha rekat nöjesparken Disney World som möjligt mål, rapporterar magasinet People och hänvisar till anonyma ”källor inom rättsväsendet”. Samtidigt uppger FBI att Omar Mateen var radikaliserad.

– Det finns starka indikationer på att Omar Mateen ska ha varit radikaliserad och att han hade inspirerats av utländska terrororganisationer, säger FBI–chefen James Comey på en presskonferens.

Enligt tidningen People, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, är det den misstänkte massmördaren Omar Mateens fru som säger att hon och Mateen besökte nöjesparken i april i år och att han då ska ha rekat Walt Disney World Resort samt nattklubben Pulse – där attacken senare ägde rum.

I Peopleartikeln hävdas också att Omar Mateen redan söndagen före dådet hyllade terrorgruppen IS på sin Facebooksida.

– Han pratade alltid om att döda människor, säger en före detta kollega till The New York Times.

I nuläget finns inget som pekar mot att Mateen hade några medhjälpare inne på nattklubben eller hade fått någon hjälp utifrån att utföra massakern. Det uppgav amerikanska myndigheter på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt pågår kartläggningen av massmördaren och det är en spretig bild som framträder. Skälet till dådet är oklart, men det kan ha varit religiöst motiverat och Mateen har utretts två gånger av FBI för misstanke om samröre med terrorgrupper.

Under gisslantagningen inne på gayklubben ringde Mateens larmnumret 911 tre gånger, i samtalen ska han ha gett sitt stöd till såväl den sunniextremistiska terrorrörelsen IS som Bostonbombarna.

Hans första fru säger att han inte var särskilt religiös när de var gifta. Men en av hans vänner berättar hur han blev alltmer troende efter skilsmässan, och att han genomförde en pilgrimsresa till Saudiarabien. Under de senaste åren har Mateen även gjort regelbundna besökt till en lokal moské, enligt moskéns imam.

På presskonferensen uppgav FBI att de tror att mannen har radikaliserats, bland annat via internet. Han ska ha träffat en man i moskén som senare genomförde ett självmordsattentat i Syrien för Nusrafronten. FBI har förhört honom om detta.

Det finns dock inget som tyder på någon utländsk inblandning i dådet. Enligt FBI var Omar Mateen en ensamvarg.

President Barack Obama sade på måndagen att massmördaren var ett exempel på en ”egenutvecklad extremism” som amerikanska myndigheter har oroat sig för i åratal, skriver Reuters.

FBI utreder även vilken betydelse Mateens avsky mot hbtq– personer kan ha haft för massakern.

Händelsen i Orlando har också blivit ett ämne i den pågående presidentvalskampanjen i USA. I tv-kanalen CNN efterlyste republikanernas kandidat Donald Trump bättre underrättelsearbete:

– Vi måste se på moskéerna ... och vi måste se på samhället. Och tro mig, samhället vet vilka människor som har potentialen att spränga sig.

Demokraternas Hillary Clinton blev intervjuad i flera tv-kanaler.

– Vi kan inte demonisera, vara demagogiska och förklara krig mot en hel religion. Det är bara farligt, sade hon till MSNBC.

Hon ville se åtgärder för att hindra personer på USA:s flygförbudslista från att köpa vapen och sade att begränsningar av försäljningar anfallsvapen måste vara en del av debatten.

– Om FBI utreder en person för kopplingar till terrorism ska det inte vara möjligt att samtidigt inhandla vapen, sade Clinton vidare.

Masskjutningen krävde totalt 50 liv, inklusive gärningsmannen. 48 av de 49 offren för skjutningen har hittills blivit identifierade och anhöriga till 24 av dem har blivit underättade.

Av de 43 personer som fördes till sjukhus var tillståndet fortsatt kritiskt för fem av dem på måndagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.