Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Källor: Rysk it-säkerhetsjätte fejkade skadlig programvara

Foto: Allover Press

Den ryska it-säkerhetsjätten Kaspersky Lab anklagas för att ha fejkat skadlig programvara. Syftet ska ha varit att förstöra för rivaler som Microsoft och skaffa sig fler kunder, skriver Reuters.

Moskvabaserade Kaspersky Lab är ett av de största it-säkerhetsföretagen i hela världen. Nu säger två före detta anställda till nyhetsbyrån Reuters att bolaget i över ett årtionde ska ha ägnat sig åt att förstöra för sina konkurrenter.

Personalen ska tidvis ha ägnat veckor eller månader åt projekt som enbart var till för att sabotera för it-jättar som Microsoft, AVG Technologies och Avast Software. Den huvudsakliga uppgiften var att få rivalernas virusprogram att lista ofarliga filer som skadliga, med konsekvens att viktiga filer raderades på kundernas datorer.

En del av attackerna ska ha beordrats av Eugene Kaspersky, en av grundarna till Kaspersky Lab, som ansåg att mindre rivaler härmade hans mjukvara i stället för att ta fram egna program – och ville hämnas.

– Eugene ansåg att det var stöld, säger en av de före detta anställda till Reuters.

Men syftet ska även ha varit att kapa marknadsandelar, eftersom sabotaget inte bara skadade rivalerna utan även användarnas datorer.

Kaspersky Lab förnekar bestämt uppgifterna.

”Vårt företag har aldrig genomfört någon hemlig kampanj för att lura konkurrenter att generera falska positiva svar för att skada deras ställning på marknaden. Sådana handlingar är oetiska, oärliga och lagligheten går minst sagt att ifrågasätta”, uppger bolaget i ett uttalande enligt Reuters.

Microsoft, AVG Technologies och Avast Software har tidigare uppgett att en okänd part försökt framkalla falska positiva svar de senaste åren, men vill inte kommentera anklagelserna som nu riktas mot det ryska företaget.

De senaste 15 åren har det blivit lättare att genomföra sådana här bedrägerier, eftersom it-säkerhetsbolagen har blivit mer benägna att utbyta information med varandra i takt med att antalet skadliga program har ökat. Informationsutbytet gör att nya virus snabbare kan identifieras, men samtidigt kan företagen ta del av andras arbete utan att själva behöva hitta skadliga filer.

2010 klagade Kaspersky Lab på efterapningar och efterlyste större respekt för intellektuell egendom.

Kaspersky Lab åtnjuter stor respekt bland it-säkerhetsföretag för sin kunskap om datamasken Stuxnet som saboterade Irans kärnenergiprogram samt för sin insikt i sofistikerade västerländska spionprogram.

Läs mer: Stor cyberbankkupp gav miljardbelopp

Lär mer: USA anklagas för nytt spionprogram

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.