Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Källor: Trump bad FBI lägga ned utredning

01:07. USA:s president Donald Trump bad den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen av den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, rapporterar The New York Times.

President Donald Trump bad den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen om den förra nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Detta enligt en minnesanteckning som Comey skrev kort efter mötet.

Det är The New York Times som på tisdagen går ut med avslöjandet. Tidningen hänvisar till källor inom FBI som läst handlingen.

”Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här”, ska Trump ha sagt till Comey under ett möte i februari i Vita huset, enligt källorna.

Tidningen skriver att Donald Trumps begäran, dokumenterad av James Comey, är det tydligaste beviset på att presidenten har försökt att direkt påverka justitiedepartementet och FBI:s utredning om kopplingar mellan Trumps förtrogna och Ryssland.

   Läs mer: New York Times: Avslöjade underrättelser kom från Israel

Comey såg till att detaljerat skriva ned vad som sagts direkt efter mötet med Trump, vilket hölls dagen efter Flynn fråntogs jobbet, uppger två personer som har läst minnesanteckningen. Dokumentet ingår i en större samling anteckningar som Comey förde, för att hålla ordning på det han upplevde som presidentens otillbörliga försök att påverka en pågående utredning.

FBI-agenters anteckningar under ett pågående skeende ses i stor utsträckning som trovärdiga bevis för förda samtal när de läggs fram för amerikanska domstolar.

James Comey informerade ledande FBI-tjänstemän och sina närmaste medarbetare om dokumentationens existens. New York Times påpekar att man inte fått se några kopior på anteckningarna, men att en av Comeys förtrogna läst upp delar av innehållet för en av tidningens reportrar.

”Jag hoppas du kan skönja den tydliga riktningen, och därmed låta det här vara, låta Flynn vara. Han är en bra kille. Jag hoppas du kan låta detta vara”, sade Trump till FBI-chefen, enligt anteckningarna.

   Läs mer: Michael Winiarski: Trump äventyrar USA:s relationer till sina allierade

Comeys svar var koncist, han sade inget till presidenten om att trappa ned eller lägga ned utredningen, utan nöjde sig med: ”Jag håller med om att han är en bra kille.”

Presidentens stab avfärdar uppgifterna.

”Presidenten har aldrig bett Mr Comey eller någon annan att avsluta utredningen”, heter det i ett uttalande.

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Orsaken var enligt Vita huset att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske Washingtonambassadören Sergej Kisljak.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.