Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Källor: Trump ville ha tio gånger så många kärnvapen

Kärnvapenmissil av typen Minuteman III.
Kärnvapenmissil av typen Minuteman III. Other: AP/TT

Donald Trump gillar inte USA:s nedrustning och vill i stället tiofaldiga landets kärnvapenarsenal. Det ska han ha sagt på ett möte i slutet av juli.

Det är anledningen till att utrikesministern Rex Tillerson kallade Trump en idiot, enligt källor till NBC.

”Vid vilken tidpunkt är det lämpligt att utmana deras licens?”, svarar Trump och kallar uppgifterna för fejkade.

Enligt NBC, som refererar till tre tjänstemän som ska ha befunnit sig i rummet, ska Trump under ett möte den 20 juli ha sagt att han vill tiofaldiga antalet kärnvapen i USA. Kommentaren ska ha kommit efter en genomgång som visade på en stadigt nedåtgående trend av antalet kärnvapen sedan 60-talet.

Mötet i försvarshögkvarteret Pentagon hölls med några av landets högst uppsatta ledare. Efter mötet ska några tjänstemän ha hört utrikesministern kalla sin president för en ”moron”, en idiot. Det har i sin tur fått Trump att vilja jämföra IQ-test med Tillerson.

Trumps rådgivare ska ha blivit förvånade över kärnvapenuttalandet och då försökt att förklara de juridiska och praktiska hindren med en sådan utbyggnad, enligt NBC.

Lät också: Källor: Tillerson var på väg att lämna Vita huset

Men enligt Trump själv ligger det ingen sanning i de nya uppgifterna. Några timmar efter publiceringen kallar han uppgifterna för påhittade i ett inlägg på Twitter.

Tio minuter senare skickade USA:s president ut nästa tweet. Där skriver han att den stora mediekanalen är dålig för landet. Han frågar också: ”Vid vilken tidpunkt är det lämpligt att utmana deras licens?”

Vissa tjänstemän har sagt till NBC att de inte uppfattade Trumps uttalande som en direkt uppmaning till militären, men att kommentaren väckte frågor om hans inställning till kärnvapen.

Trumps relation till kärnvapen har tidigare uppmärksammats. Under våren 2016 ska han ha frågat en utrikespolitisk rådgivare: ”Om vi nu har kärnvapen, varför kan vi inte använda dem?”

I flera andra uttalanden har Trump sagt att han skulle vara den sista personen att använda kärnvapen – och att det bara är ett sista alternativ. Däremot har han inte definitivt velat säga nej.

Trump tweetade, i vanlig ordning, efter mötet i Pentagon den 20 juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.