Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kallor-turkiet-utfardar-arresteringsorder-mot-tva-saudier/

Världen

Källor: Turkiet utfärdar arresteringsorder mot två saudier

Journalisten Jamal Khashoggi dödade på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2 oktober.
Journalisten Jamal Khashoggi dödade på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2 oktober. Foto: Mohammed Al-Shaikh/AFP

Istanbuls chefsåklagare har utfärdat en arresteringsorder mot två saudiska medborgare för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor inom det turkiska rättsväsendet. De två saudierna har nära kopplingar till kronprisen Mohammed bin Salman.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Åklagaren menar att de finns en ”stark misstanke” om att de två saudierna, Saud al-Qahtani och Ahmed al-Asiri, var delaktiga i planeringen av mordet på Jamal Khashoggi 2 oktober i år.

Saud al-Qahtani var rådgivare till Mohammed bin Salman och har beskrivit som kronprinsens högra hand, medan Ahmed al-Asiri tidigare var vice underrättelsechef i Saudiarabien. De båda har fått sparken sedan mordet på Jamal Khashoggi.

Wall Street Journal har tidigare rapporterat om hemliga CIA-uppgifter som visar att den saudiske kronprinsen skickade elva meddelande till Saud al-Qahtani timmarna före och efter mordet. Saud al-Qahtani har pekats ut som den som omsatte mordplanerna i verklighet och är föremål för en brottsutredning misstänkt för att ha varit ansvarig för den grupp saudier som genomförde mordet.

– Åklagarens beslut att utfärda en arresteringsorder mot Asiri och Qahtani kan ses som en reaktion mot att de saudiska myndigheterna inte kommer vidta formella åtgärder mot de individerna, uppger en högt uppsatt källa till Reuters

Under tisdagen sade flera ledande amerikanska senatorer att de är säkra på att det är Saudiarabiens kronprins som ligger bakom mordet på Jamal Khashoggi. Det efter att CIA-chefen Gina Haspel hållit en hemlig genomgång för senatorerna. 

– Om kronprinsen ställde sig framför en jury så skulle han fällas på trettio minuter, sade ordföranden i senatens utrikeskommitté, republikanen Bob Corker enligt The Guardian.

Mordet på Jamal Khashoggi har riktat omvärldens blickar mot Saudiarabien och kronprinsen Mohammad bin Salman. Tyskland, Finland och Danmark har stoppat sin vapenexport till landet och USA, Storbritannien och Frankrike har infört sanktioner mot de saudier som pekats ut som skyldiga till mordet.

Det var den 2 oktober som journalisten Jamal Khashoggi besökte det saudiska konsulatet i Istanbul och inte kom ut levande igen. Khashoggi besökte konsulatet för att få de dokument som behövdes för att han skulle kunna gifta sig.

Initialt hävdade Saudiarabien att Jamal Khashoggi lämnat konsulatet efter att han uträttat sitt ärende, men 17 dagar efter försvinnandet medgav de att han dödats under sitt besök. Då med förklaringen att han omkommit i ett slagsmål som spårat ut. Drygt en vecka senare uppgav Saudiarabien i stället att Jamal Khashoggi mördats och att mordet planerats av dem som utförde det.

Läs mer: CIA-dokument knyter kronprinsen närmare mordet på Khashoggi

Läs mer: Khashoggi liknade kronprinsen vid ett ”odjur”

Senatorer: Vi är säkra på att kronprinsen beordrade mordet