Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kamp-for-att-radda-sjoman-ur-fartyg-som-slagit-runt/

Världen

Sista sjömannen räddad ur det kapsejsade fartyget

00:58. Ett fartyg har av okänd anledning slagit runt – kamp för att rädda instängda.

Kustbevakningen har nu räddat samtliga fyra besättningsmän som suttit instängda ombord på det havererade lastfartyget Golden Ray utanför Georgias kust. Den siste sjömannen kunde tas ut sedan han suttit fast bakom en glasvägg i ett kontrollrum.

De fyra saknade sjömännen befann sig i närheten av fartygets maskinrum, men eftersom skeppet lade sig på sidan och började brinna blev det mycket svårt att hitta dem. 

Enligt nyhetsbyrån AP hörde räddningsmanskapet ”knackningar” inifrån fartyget som ligger på sidan på grunt vatten.

Senare på måndagseftermiddagen bekräftade kustbevakningen att man ”fått kontakt” med samtliga fyra. Ett hål borrades in i skrovet för att kunna kommunicera med besättningsmännen och för att kunna förse dem mat, vatten och frisk luft. De fyra befann sig i aktern, inte långt från propellern. 

Efter några timmar kunde räddningspersonalen få ut de tre välbehållna medan den fjärde kunde nås först ett par timmar senare.

Enligt kustbevakningen satt den fjärde sjömannen fast bakom en glasvägg i ett kontrollrum. Arbetet med att få ut honom gav resultat vid 00.30-tiden natten mot tisdagen svensk tid.

https://twitter.com/USCGSoutheast/status/1171074253845946368

Det var på söndagsförmiddagen som lastfartyget Golden Ray, som har en sydkoreansk besättning, av okänd anledning började luta mer och mer och till slut kantrade.

Foto: Terry Dickson/AP

Skeppet transporterar bilar och i- och urlastningen ska ha gått som den skulle, skriver CNN. 

Det 200 meter långa fraktfartyget ligger nu på sidan, omkring 130 kilometer söder om Savannah i Georgia. 

Kustbevakningen larmades via ett larmsamtal till 911 vid 02 lokal tid på söndagen och kunde i en komplicerad räddningsaktion rädda 20 av de 24 ombord. 23 av dem besättningsmän, den 24:e en lots.  

På Twitter har kustbevakning publicerat en film som visar delar av insatsen, där en person vinschas ut ur fartyget. 

https://twitter.com/USCGSoutheast/status/1170809746250711041

På måndagsförmiddagen svensk tid arbetade räddningstjänsten fortfarande med att försöka lokalisera och rädda de sista i besättningen. På grund av branden och fartygets lutning är det ett riskabelt företag.