Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kampen-om-partiledarposten-igang/

Världen

Kampen om partiledarposten igång

Tories ordförande för 1922-kommittén läser upp kandidaterna till partiledarposten. Foto: Stefan Rousseau/AFP

Startskottet har ljudit och kampanjen är igång. 

På måndagskvällen blev det klart vilka de tio kandidater är som kommer att göra upp om posten som ny partiledare för konservativa Tories.  

Storfavoriten Boris Johnson är en av dem.

Klockan 18 på måndagen gick tiden ut för att lämna in kandidaturer till partiledarposten i Tories.

Den så kallade 1922-kommittén – den konservativa partigruppen i underhuset – tillkännagav en timme senare namnen på de tio kandidater som har stöd av minst åtta parlamentsledamöter i Tories (vilket var minimum för att kunna delta i kampanjen). 

Alla de stora, väntade namnen fanns med på måndagens lista: Boris Johnson, miljöminister Michael Gove, utrikesminister Jeremy Hunt, förre Brexitministern Dominic Raab, veteranen Andrea Leadsom och inrikesminister Sajid Javid.

Även några uppstickare hade samlat tillräckligt stöd, som radikala brexitören Esther McVey och den förhållandevis liberale biståndsministern Rory Stewart.

– Vi står nu inför ett grundläggande val. Det mellan någon som är beredd att gå ännu längre än [högerpopulisten och ledaren för Brexitpartiet] Nigel Farage och någon som mig, som är beredd att försvara mitten, sa Rory Stewart efter beskedet.

Bara en av de förhandstippade föll ur i sista stund: Sam Gyimah. Han ville få till en ny folkomröstning om EU-utträdet, något som inte har stöd av mer än en handfull konservativa ledamöter.

Vid måndagens kampanjstarter märktes det att det är den skarpt EU-kritiska brexitörfalangen i Tories som har vind i seglen. 

– Jag är en övertygad brexitör, med en plan, med disciplinen som krävs, och med viljan leda oss ut ur EU den sista oktober!, sa Dominic Raab.

Han vill, i likhet med Esther McVey, be drottningen upplösa parlamentet för att som premiärminister kunna genomföra en avtalslös Brexit med kort varsel och utan att bli stoppad eller störd av oppositionen.

Även Andrea Leadsom hör till dem som kräver en snabb och hård Brexit.

Inom partiet finns dock en oro för att det skulle kunna vara författningsvidrigt att upplösa parlamentet. Partimedlemmarnas favorit Boris Johnson har hittills inte gått så långt, även om han säger sig vara beredd att driva igenom en avtalslös Brexit den 31 oktober. 

I det manifest som Johnson offentliggjort är det något annat som väckt uppmärksamhet: ett löfte om skattesänkningar för höginkomsttagare.

Johnsons gamla rival Michael Gove har inte varit sen att angripa honom för detta:

– En sak jag aldrig kommer att göra som premiärminister är att använda våra skatt- och välfärdssystem till att ge ytterligare en skattesänkning till dem som redan är rika, sa miljöministern.

Michael Gove var fram tills nyligen det kanske hetaste namnet vid sidan av Johnson att efterträda Theresa May. Men hans kampanj skakas nu av ett avslöjande om att han tagit kokain vid flera tillfällen under 1990-talet.

Gove har erkänt att han tog kokain när han jobbade som journalist och har bett om ursäkt för detta ”dumma beteende”. Men skandalen har av allt att döma gett en annan, mer moderat Tory vatten på sin kvarn: utrikesminister Jeremy Hunt. 

På torsdag äger den första av flera utslagsomröstningar rum i Tories partigrupp i parlamentet, vilket syftar till att få fram två finalister. Vinnaren utses sedan av fler än 160 000 partimedlemmar i slutet av juli.