Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kan-bli-det-hogsta-valdeltagandet-pa-20-ar/

VÄRLDEN

Högsta valdeltagandet på 20 år

Foto: Francisco Seco/AP

Valdeltagandet i EU-valet är 50,5 procent, enligt en preliminär beräkning från Europaparlamentet.

Det betyder det högsta valdeltagandet på 20 år.

Tidigare under söndagskvällen sa Europaparlamentets talesperson Jaume Duch Guillot att valdeltagandet i EU-valet var ”nära” 51 procent.

Han kallade det för det ”första riktigt tydligt” ökande valdeltagandet sedan det första valet till Europaparlamentet 1979, enligt AP.

Nu skriver Europaparlamentet på Twitter att valdeltagandet beräknas vara 50,5 procent.

Det betyder att valdeltagandet är det högsta sedan 1994 då 56,67 procent gick och röstade. Förra EU-valet 2014 röstade 42,6 procent.

I flera medlemsländer syns ett ökat valdeltagande enligt de första prognoserna, och i vissa länder är det extra tydligt. Grannen Danmark ser ut att gå mot det högsta deltagandet någonsin på 66 procent, skriver flera danska medier.

I Frankrike ser valdeltagandet ut att bli 51 procent, den högsta siffran på 35 år.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt