Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Kan bli våldsamma demonstrationer”

Fyra frågor till DN:s reporter Marianne Björklund på plats i eurokrisens Aten, där koalitionsregeringen har enats med EU och IMF om nedskärningar för nya lån.

Vad innebär de här nedskärningarna?

– Det kommer att bli ännu hårdare för den vanliga greken. Bland annat ska de sänka minimilönen, de ska ta bort 15.000 personer inom offentlig sektor i år och de ska sänka pensionerna. Dessutom ska de skära ned i hälsovårdssektorn och även inom försvaret.

Vad tycker grekerna om det här?

– Många är ganska uppgivna. De säger att de inte klarar fler nedskärningar, att de har svårt att få ekonomin att gå runt om lönerna ska sänkas ytterligare och pensionerna ska gå ner mer. Och många undrar hur de någonsin ska få fler jobb och tillväxt om de bara skär hela tiden.

– Jättemånga har ju redan förlorat jobben. Det är ju en arbetslöshet på 20 procent, och bland ungdomar är den 40 procent. Många har ju redan ganska låga löner och ändå är priserna lika höga som förut och bensinpriserna är högre än förut. Många har det svårt att gå runt.

Hur märks krisen i Aten?

– I dag besökte vi ett soppkök som anordnas av kyrkan och de säger att alltfler unga, 25–30-åringar, kommer till soppköken. Och förr var det mycket invandrare, men nu är det också väldigt många greker som kommer dit.

– Vi har också träffat affärsinnehavare som säger att försäljningen går så mycket sämre nu, för folk har inga pengar. Det är många affärer som har slagit igen i Aten.

Hur tror du att stämningen kommer att vara i kväll och de närmsta dagarna?

– Det är svårt att veta, men det kommer att vara generalstrejk i morgon och på lördag. Och då blir det ju förmodligen demonstrationer igen, men det är svårt att säga hur stora de kommer att bli. Men det finns ju en historik med våldsamma demonstrationer tidigare, och det kan bli så igen.

– Det finns något som kokar under ytan, det är spänt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.