Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kan-ibizaskandalen-dra-med-sig-fpos-systerpartier-i-fallet/

Världen

Kan Ibizaskandalen dra med sig FPÖ:s systerpartier i fallet?

Heinz-Christian Strache, FPÖ, avgick som vicekansler efter skandalvideon. Foto: Michael Gruber/AP

BERLIN. De hemliga inspelningarna från Ibiza fick ett av Europas mest framgångsrika nationalistpartier på fall. FPÖ:s politiska motståndare kunde inte ha fått en bättre gåva, mitt i valrörelsens slutspurt. Men kan den politiska härdsmältan i Österrike dra med sig fler ytterkantspartier i fallet?

EU-valet 2019

Trots regn och blåst är det mäktiga torget Piazza del Duomo i Milano fullt till bredden. På scenen framför katedralen pågår en sorts familjeträff. Tusentals flaggviftande personer trängs för att se några av ledarna för Europas nationalistpartier visa upp en enad front. De hoppas kunna orsaka en politisk jordbävning i valet till Europaparlamentet som hålls en vecka senare. 

– Hjälp oss att bli den ledande kraften!, ropar Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och ledaren för Lega, som är värd för mötet från scenen. 

På plats är också Marine Le Pen från Frankrike, Nederländernas Gert Wilders och Jörg Meuthen från Alternativ för Tyskland, bland andra. De ler och gör segervisst tummen upp mot kamerorna när familjefotot tas. Men ledaren för ett av de mest framgångsrika högerpopulistiska partierna i Europa syns inte till. 

Heinz-Christian Strache, Österrikes vicekansler och ordförande för Frihetspartiet FPÖ, har stannat hemma för att fila på sitt avgångstal. 

Under mötet i Milano skulle Europas högernationalister visa upp sin styrka. Istället sker familjeträffen i skuggan av en politisk praktskandal.

Kvällen före har två tyska tidningar publicerat delar av en hemlig videoinspelning från en lyxvilla på Ibiza där just Heinz-Christian Strache innehar huvudrollen. De närmare sex timmar långa upptagningarna innehåller politiskt sprängstoff som inom några timmar ska kasta ut Österrike i en av landets svåraste politiska kriser sedan Andra världskriget. 

Videon visar hur Heinz-Christian Strache och hans partikollega Johann Gudenus firar en helkväll tillsammans med en kvinna som de tror är nära släkting till en rysk oligark. Kvinnan uppger att hon är beredd att investera en kvarts miljard euro i Österrike och nu vill hon ha hjälp att ordna kontrakt. Dealen är enkel: om partitopparna hjälper kvinnan att investera sina påstådda miljarder (pengar ”som inte får hamna på banken”) ska hon hjälpa dem att vinna det stundande valet. Mötet äger rum tre månader före Österrike ska välja ett nytt parlament och FPÖ befinner sig vid den här tidpunkten ännu i opposition. 

Sällskapet dricker vodka och Red Bull, kedjeröker och dividerar om vad partiet kan få i utbyte om de hjälper kvinnan att göra affärer. En ren privat träff i semesterstämning med goda vänner, ska Strache säga senare om kvällen. Men alla som sett filmerna kan själva se vad som försiggår i villan. Filmerna visar svart på vitt två toppolitiker som köpslår om landets intressen med en kvinna som påstår sig vara rysk kurir. 

Heinz-Christian Strache diskuterar bland annat casino-licenser, försäljningen av ett lyxhotell och uppdrag att bygga motorvägar. Om han tar plats i en kommande regering ska den österrikiska byggnadsfirman Strabag, ett av landets viktigaste företag, inte få några fler offentliga uppdrag, antyder han. I stället kan kontrakten gå till firman som kvinnan säger sig driva.

Strache säger också att han vill stöpa om landets medielandskap enligt Ungersk modell. Han är mycket intresserad av att kvinnan ska köpa kvällstidningen Kronen Zeitung, som är en av landets mest lästa och upplagestarka tidningar, för att bland annat kunna göra sig av med kritiska journalister.

– Zack, zack, zack, tre fyra personer måste bort (...) och vi anställer fem nya (...) det är dealen, säger han. 

– Då får vi inte bara 27 utan 34 procent, säger Strache med blick på det stundade valet.

Tre månader senare får hans parti 26 procent av rösterna och tar sedan plats i landets nya högerregering. Den unge förbundskanslern Sebastian Kurz, från mitten-konservativa ÖVP, ger FPÖ flera av de tyngsta ministerposterna. När Strache utnämns till landets vicekansler är han än så länge lyckligt ovetandes om att villan på Ibiza varit utrustad med dolda kameror som spelat in allt som har sagts. Han vet heller inte att den rika värdinnan är en lockfågel med uppdiktad identitet och att han lurats in i en fälla. 

Det ska dröja närmare två år innan inspelningarna från Ibiza offentliggörs, när de tyska tidningarna Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel publicerar delar av materialet.

Sedan är den politiska härdsmältan ett faktum. 

● ● ●

Samtidigt som inspelningarna från på Ibiza spelas upp i mobiltelefoner och datorer över hela världen samlas alltså FPÖ:s europeiska systerpartier på Piazza del Duomo i Milano. De vädrar medvind. Flera av partierna ville nyligen att deras länder skulle lämna EU, men nu har de upptäckt att de kan montera ner (formulera om) unionen inifrån. Målet är att bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet som ska blockera beslut som de inte gillar. Det har utlöst panik i andra politiska läger. 

”Europa har aldrig varit i lika stor fara”, skrev Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt manifest för en ”förnyelse för Europa” tidigare i våras. 

Läs mer: DN Debatt. ”För en förnyelse av Europa” 

Stefan Löfven har kallat det för en folkomröstning om högerextremismen.

– Ska de få makt eller motstånd, där står valet!, röt Sveriges statsminister nyligen i riksdagens EU-debatt

Så låter det även på andra håll i debatten och för högerpopulisternas politiska motståndare kunde ”Ibiza-affären” inte ha kommit mer lägligt, mitt i valrörelsens slutspurt. De hoppas nu att skandalen ska ge ringar på vattnet även utanför landets gränser. 

Kan FPÖ-topparnas oligark-äventyr på den spanska semesterön sänka förtroendet för de europeiska systerpartierna?  

Sedan länge har partier till höger på den politiska skalan kastat längtansfulla blickar mot Österrike. FPÖ har nämligen lyckats med det som andra än så länge bara drömmer om, att ta plats i regeringen. I grannlandet i norr hoppas främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) att få gå i koalition med Kristdemokraterna, och i Sverige siktar Sverigedemokraterna på att ta plats i en framtida högerkonservativ regering. 

Genom att komma in i värmen vill man visa sig regeringsdugligt och locka nya väljarskaror. Fast FPÖ har på en och samma gång visat sig vara både oförmögna att regera och behålla väljarna. 

En första opinionsmätning som gjorts efter att skandalen briserade visar att partiet backar från cirka 25 procent av väljarstödet till 18 procent på några dagar. Osäkra väljare som velat ge de övriga partierna en näsknäpp kan ha fått kalla fötter efter att ha sett filmen från Ibiza. 

Arrangörerna till högerpopulisternas möte i Milano hade räknat med att 100.000 anhängare skulle sluta upp. De hade ordnat med gratis buss- och tågtransporter som hämtade deltagare demonstranter runt om i landet. Men bara 20.000 kom. 

Samtidigt som familjefotot i Milano togs mötte Heinz-Christian Strache pressen i Wien.

– Det var dumt och oansvarigt, sade han och tackade för sig. 

49-åringen hade velat ”imponera på den attraktiva värdinnan”, förklarade han och bad frun och förbundskanslern om ursäkt.

Men de flera tusen demonstranter som samlades i Wiens regeringskvarter accepterade inga ursäkter. De skanderade ”nyval!” och dansade till Vengaboys 90-tals hit ”We're going to Ibiza”. Den 20 år gamla sommarplågan har blivit skandalens soundtrack och ligger plötsligt etta på listorna över de mest spelade låtarna i landet. 

Timmarna senare var det förbundskanslerns tur att ställa sig framför kamerorna. 

– Det är nog nu, sade Sebastian Kurz och bad presidenten att utlysa nyval. 

Han syftade inte på tuggummipoppen som dånade utanför regeringskansliet, utan på regeringskollegornas inställning till ”maktmissbruk”, korruption och pressfrihet.

Medan Kurz gav sina forna kollegor ett bottenbetyg, ville FPÖ:s systerpartier spela ner skandalen.

Det var förvisso ett ”allvarligt misstag”, tyckte Marine Le Pen när hon uttalade sig i fransk radio. Men i och med att Strache avgått var skandalen överspelad, ansåg hon. 

Ungerns Viktor Orbán menade att grannlandets vicekansler fallit offer för ett drev.   

– I Österrike har en extraordinär jaktsäsong inletts, ansåg premiärministern.

Jörg Meuthen som representerar Alternativ för Tyskland i EU-parlamentet kallade det för ”en engångshändelse” och FPÖ:s toppnamn i EU-valrörelsen tog parti för sin avgångna partiledare. 

– Vem har inte varit stupfull och sagt dumheter någon gång?”, undrade Harald Vilimsky.  

Det må ligga något i det, men långt ifrån alla har supit med en ”rysk” kurir och köpslagit om landets intressen på fyllan. 

Och är det som utspelade sig under helkvällen på Ibiza bara en ”engångshändelse”? 

● ● ●

Det blev ett sommarbröllop för Österrikes utrikesminister Karin Kneissl när hon i fjol gifte sig med finansmannen Wolfgang Meilinger. Bröllopet ägde rum på ett hotell i natursköna Weinbergen och på gästlistan stod en rad prominenta gäster. Men det var inte bruden som stod i centrum under festen, utan Rysslands president Vladimir Putin som var inbjuden som hedersgäst till det privata partyt. I andra västländer betraktas Putin som en säkerhetsrisk och despot vars land straffas med sanktioner. Nu dansade han vals med bruden som också gick ner på knä för presidenten. 

Bilden av den knäböjande utrikesministern har blivit en sorts symbol för hur Europas högerpopulister svassar kring Ryssland och ryska intressen. Kneissl är inte medlem i FPÖ men rekryterades av partiet och har suttit på deras mandat.

Bröllopsvalsen med Putin och helkvällen på Ibiza är heller inte de enda banden som ledande FPÖ-politiker odlat med Kreml. 2016 reste bland andra Heinz-Christian Strache och Johann Gudenus, som var med i villan på Ibiza, till Moskva där de undertecknade ett ”vänskapsavtal” med president Vladimir Putins parti Enade Ryssland. I avtalet lovar parterna att underrätta varandra om aktuella frågor i de bägge länderna, samt verka ”för uppfostran av den unga generationen i en anda av patriotism och arbetsglädje”. Besöket förevigades med en selfie framför Vita huset i Moskva. 

Läs mer: Österrikes flirt med Moskva oroar säkerhetsexperter 

Ett år senare tog FPÖ plats i regeringen och fick några av landets tyngsta ministerposter, däribland utrikes- och inrikesministeriet, försvars- och justitieministeriet. Att ett parti med så nära kopplingar till Kreml fick kontroll över säkerhetstjänsten väckte frågor i omvärlden. DN har tidigare skrivit om misstankarna som gör gällande att Österrike läcker hemlig information till Moskva. Flera andra västerländska säkerhetstjänster uppges ha slutat att dela med sig av information till landet. 

– Läget är superallvarligt, sade den österrikiska säkerhetsanalytikern Gustav Gressel när jag intervjuade honom om saken nyligen. 

– Det är som om Kreml sitter med vid regeringsbordet i Wien, sade han. 

Läs mer: Oro för att Österrikes säkerhetstjänst läcker information till Ryssland  

Men även på andra håll i Europa odlar partier på den yttersta höger- och vänsterkanten nära kontakter med Moskva. Nyligen avslöjade bland andra den tyska tidningen Der Spiegel att Moskva ska ha erbjudit en ledamot från Alternativ för Tyskland hjälp i valrörelsen 2017. Dokument som läckt från ryska myndigheter visar hur tysken skulle erbjudas hjälp att organisera bland annat valmöten och mediekampanjer, i utbyte mot att han drev en Rysslandsvänlig politik och bland annat verkade för att sanktionerna mot landet avskaffas. 

I Frankrike har landets medier avslöjat att Le Pens Nationell Samling ska ha tagit emot mångmiljonbelopp från Moskva. Vid ett tillfälle i november 2014 fick partiet ett lån på motsvarande närmare 90 miljoner kronor från en tjeckisk-rysk bank till mycket förmånliga villkor. 

Även i Italien har Matteo Salvinis många resor till Moskva rest frågetecken om vad Lega-ledaren har haft för ärenden. Misstankar om att Lega finansierats av ryska intressen har länge cirkulerat i italienska medier. Oppositionen kräver bland annat att försäljningen av tre miljoner ton rysk diesel till ett italienskt oljeföretag utreds. 

Inspelningarna från Ibiza visar antagligen på ett av de mest flagranta exemplen på hur en europeisk politiker har varit beredd att köpslå om sitt lands intressen. Men FPÖ kan befinna sig i gott sällskap. 

Medan de tyska, franska och italienska politikerna alla har nekat till att ha gjort politiska affärer med Ryssland, tog Heinz-Christian Strache till en annan strategi. Tårögd utmålade han sig som ett offer som utsatts för ett ”politiskt attentat”. Det hade organiserats av något ”kriminellt nätverk”, sade han men kunde inte presentera några bevis. 

Frågan om vem som har gillrat fällan och varför banden släppts just är ännu obesvarade. Att videon släpps mitt i EU-valrörelsens slutspurt tolkas entydigt som att den eller de som ligger bakom fällan ville påverka utgången i valet. 

Till en av alla märkliga scener som utspelar sig under kvällen på Ibiza hör den när Heinz-Christian Strache plötsligt fattar misstankar om att han har blivit lurad. Han böjer sig fram till Gudenus och viskar: 

– Fälla, fälla, detta är en nedfälld fälla, säger han. 

Men kompisen är inte orolig. 

– Det här är ingen fälla, får han till svar.

Men då hade de bägge toppolitikerna redan sagt för mycket. 

Oavsett vem som ligger bakom videofällan har ingen lagt orden Straches mun.