Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kan-sparningar-av-mobiler-bromsa-coronasmittan/

Världen

Kan spårningar av mobiler bromsa coronasmittan?

I USA diskuterar myndigheterna redan möjligheter med Google och Facebook.
I USA diskuterar myndigheterna redan möjligheter med Google och Facebook. Foto: Isabell Höjman/TT

Kan gps-data från mobiler bidra till att bromsa det nya coronaviruset? I USA diskuterar myndigheter det redan med Google och Facebook. Men frågan är känslig. De inblandade företagen betonar att de inte lämnar ut platsdata som kan identifiera enskilda.

I flera länder diskuteras nu planer på att använda mobilers platsdata i kampen mot det nya coronaviruset. Tanken är att människors rörelsemönster både kan bidra till att hitta enskilda smittkedjor och se större rörelsemönster, som kan ge ledtrådar till hur smittan kan tänkas breda ut sig.

I USA för statliga myndigheter diskussioner med Facebook och Google om att dra nytta av företagens gigantiska samlingar platsdata, enligt Washington Post. Företagen inser hur känslig frågan är – de betonar alla att det skulle röra sig om aggregerade data, alltså statistiska slutsatser om hur människor brukar röra sig, inte en enskild individs position.

Även i Storbritannien har idén lagts fram. Att använda data från mobilappar nämns som en möjlig metod för smittspårning i den uppmärksammade rapporten från Imperial College: Spårning av mobiler, skriver författarna, kan göra en policy för att bromsa smittan mer effektiv och få den att fungera i större skala, men tillägger att oro för den personliga integriteten måste hanteras. 

På torsdagen rapporterade Sky News att operatören 02 redan har ett samarbete med myndigheter. Platsdata ska användas för att analysera hur väl människor rättar sig efter riktlinjer om social distansering, framför allt i London. Operatören säger dock att data som lämnas ut inte ska kunna användas för att identifiera enskildas rörelsemönster utan allmänna mönster.

DN har ställt frågan till svenska operatörer, som säger att de inte har fått några sådana frågor från myndigheter. Men det kan vara på gång i andra delar av Norden.

– Vi har fått förfrågan i Danmark som undersöker möjligheterna men inget för Sverige, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre som också säger att det vore tekniskt möjligt: 

– Vi har möjlighet att göra detta, men har inte fått någon fråga från svenska myndigheter. 

Telias presschef Irene Krohn säger att inte heller Telia har fått frågor från myndigheter, men att det sedan tidigare finns en tjänst som visar rörelsemönster, utifrån mobilnätets data. Hon tillägger att informationen är ”helt anonymiserad och aggregerad och innebär endast att man ser stora gruppers rörelser och resmönster”.

Både Tele2:s och Telenors presstjänst uppger att de inte har fått några myndighetsförfrågningar.

Hanteringen av operatörernas positionsdata är strikt reglerad i lag och lämnas vanligtvis bara ut till polisen vid vissa brottsutredningar. Ann-Sofie Fahlgren, jurist på Post- och telestyrelsen, säger att sådana uppgifter bara får användas för att en tjänst, så som mobiltelefoni, ska fungera. Allt annat måste godkännas av slutanvändaren. 

– Skyddet för den privata kommunikationen är starkt. Man har rätt att hålla den konfidentiell, säger hon.

Protester i Jerusalem – premiärminister Benjamin Netanyahu anklagas för att använda coronakrisen för att utöka sin makt och underminera demokratin i landet.
Protester i Jerusalem – premiärminister Benjamin Netanyahu anklagas för att använda coronakrisen för att utöka sin makt och underminera demokratin i landet. Foto: Eyal Warshavsky/AP

I Israel går man längre. Där låter premiärminister Benjamin Netanyahu nu sjukvården använda en hemlig databas med platsdata från mobiler, som landets underrättelsetjänst byggde upp för att stoppa terrordåd. Här rör det sig inte om någon allmän statistik – syftet är att spåra individer. När en person upptäcks vara smittad ska man kartlägga var hen har rört sig och vilka andra som har befunnit sig i närheten. Dessa ska få ett sms där de uppmanas att isolera sig.

Enligt New York Times, som först skrev om de israeliska planerna, kommer databasen som ska användas från mobiloperatörer och inte en app. Det betyder att positionerna som loggas bygger på vilka mobilmaster telefonen kopplas upp mot, vilket bör väcka frågor om hur användbar den är. 

Genom att kartlägga data från flera master kan man ringa in en enskild mobils position – men precisionen är sämre än gps-data. I en DN-granskning från 2015 lämnade operatören Tele2 ut loggade positioner för en DN-reporter under sex månader. Databasen avslöjade vilka städer och platser han hade besökt, ofta på gatu- eller stadsdelsnivå. Men det handlar inte om att man på metern kan säga var personer har befunnit sig vid en viss tid. 

En app som läser av gps ger högre precision, ned till någon eller ett par meter i de flesta fall. (I fjol kunde DN visa hur en databas med svenskars platsdata, som säljs öppet, avslöjar mycket intima detaljer om var människor befinner sig.) Men avstånden man förväntas hålla mellan människor för att undvika smitta är små. Världshälsoorganisationen rekommenderar en meter. Amerikanska smittskyddsmyndigheten talar om sex fot eller två meter

Det vore inte rimligt att dela folks data om de inte har gett sitt tillåtande till det

Tekniken kan alltså knappast användas för att peka ut bara de som har varit i direkt närhet till den smittade, utan skulle snarare ringa in de som har befunnit sig på samma tåg, i samma hus eller stått i samma större folksamling. 

Men även det är svårt att spåra enskilda smittkedjor så kan platsdata användas för att kartlägga större rörelsemönster. Google har öppnat för att tillgängliggöra sina data för detta.

– Ett exempel kan vara att hjälpa hälsovårdsmyndigheter att se effekten av social distansering, på ett sätt som liknar hur vi visar vilka tider restauranger är populära, eller trafikmönster i Google Maps, säger Johnny Luu, talesperson för Google, till Washington Post men betonar att inga individuella data ska lämnar ut.

Förutom Google hör Facebook till de företag som kan antas ha de största databaserna med platsdata i världen. Enligt Washington Post för även Facebook samtal med amerikanska myndigheter, och företaget har redan projekt för att spåra spridningen av sjukdomar, ”Disease prevention maps”. De ska visa hur sannolikt det är att personer i ett område besöker ett annat, och på så sätt bidra till att förutspå spridning. 

Vid en telefonkonferens på onsdagen sa Facebooks vd Mark Zuckerberg att inga myndigheter begärt tillgång ”direkt tillgång till data”, men att kartfunktionerna man har sedan tidigare fungerar väl. 

– Det vore inte rimligt att dela folks data om de inte har gett sitt tillåtande till det, sa han vid mötet. 

Även Apple har deltagit i möten med USA:s regering om coronakrisen, men säger till Washington Post att inga diskussioner har förts om platsdata.