Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kanada-infor-tuffare-vapenlagar-med-omedelbar-verkan/

Världen

Kanada inför tuffare vapenlagar med omedelbar verkan

Premiärminister Justin Trudeau.
Premiärminister Justin Trudeau. Foto: Canadian Press/TT

Veckan efter masskjutningen i Nova Scotia meddelar Kanadas premiärminister Justin Trudeau att tuffare vapenlagar införs. I landet förbjuds användning av 1.500 olika typer av vapen.

Justin Trudeau uppgav redan i förra veckan att hans regering skulle arbeta för att snabbt införa hårdare vapenlagar i Kanada. På fredagen presenterades de första åtgärderna, som enligt premiärministern medför ett totalstopp av marknaden för automatvapen av militär typ i landet.

Med omedelbar verkan förbjuds användning av nära 1.500 olika vapentyper i Kanada. Det handlar framför allt om olika typer av halvautomatiska vapen. Även handel av de olika vapentyperna förbjuds, medan det däremot fortsatt är tillåtet att äga dessa vapen, skriver The Star.

– Dessa vapen designades för ett enda syfte: att döda så många människor som möjligt på kortast möjliga tid. Det finns inget syfte och ingen plats för sådana vapen i Kanada. Med omedelbar verkan är det inte längre tillåtet att köpa, sälja, transportera, importera eller använda automatvapen av militär typ i det här landet, sa Justin Trudeau på fredagen. 

Enligt premiärministern föreslår man även att en två år lång vapenamnesti införs. Systemet, som även ska inkludera att de ägare som frivilligt överlämnar sina vapen får kompensation, kan börja gälla först när ett lagförslag röstats igenom i parlamentet. 

När Justin Trudeau offentliggjorde beslutet på fredagen nämnde han flera masskjutningar som inträffat i landet. Han talade bland annat om det våldsdåd som inträffade i Nova Scotia mellan den 18 och 19 april då 22 personer mördades. Det är den värsta masskjutningen i Kanadas historia.

Läs mer:

Dödssiffran stiger efter masskjutningen i Kanada – krav på tuffare vapenlagar

Nio av offren i dådet i Kanada omkom i husbränder