Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kanada skänker bort ebolavaccin

Kanada kommer att skänka en liten mängd av ett nytt ebolavaccin till WHO för användning i Västafrika. Samtidigt bekräftar Nigeria att en tredje person dött i ebola i landet.

En anställd i det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas blev det tredje dödsoffret, enligt Ecowas. Den 36-årige mannen hade rest tillsammans med den man som tog med sig ebola till Nigeria och har befunnit sig i karantän en tid.

Beslutet om att Kanada skänker vaccin kommer efter att Världshälsoorganisationen (WHO) beslutat att det är försvarbart att erbjuda oprövade läkemedel till människor som smittats av viruset. Mellan 800 och 1.000 doser kommer den kanadensiska hälsomyndigheten att skänka till WHO. Ett litet lager behåller landet för eventuellt inhemskt behov.

Kanada har omkring 1.500 doser av vaccinet, som testats på djur men aldrig människor, och skulle behöva fyra till sex månader för att ta fram större kvantiteter, uppger Greg Taylor, biträdande chef vid folkhälsomyndigheten i landet.

Även USA håller på att utveckla ett vaccin och WHO diskuterar en eventuell användning i Afrika med berörda myndigheter, enligt Taylor.

Ebolautbrottet har skördat över tusen människors liv, flest i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.