Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kanada spärrar extremisters pass

Kanadensare som lämnar landet för att strida för Islamiska staten och andra terrorgrupper får sina pass indragna.

– Vi är inte på något sätt ledande i att bidra med utländska krigare till Syrien, även om de dussintals personer som är där och de 130 personerna som är med andra terrorgrupper på andra håll är ett alarmerande antal för alla kanadensare, säger medborgar- och migrationsminister Chris Alexander till National Post.

Hans departement har inte bara börjat återkalla pass för sådana som lämnat landet, utan också för personer som haft för avsikt att resa till det oroliga området. Exakt hur många som hittills drabbats går han inte in på.

– Vi vill försäkra oss om att dessa människor inte drar Kanadas namn i smutsen mer än vad de redan gjort och att kanadensiska medborgare är skyddade, säger Chris Alexander.

Tidigare i veckan har hans regeringskollega, utrikesminister John Baird, talat till FN:s säkerhetsråd om IS som han kallade för en terroristarmé som blandar en medeltida ideologi med moderna vapen: ”Vi måste avvisa deras nihilistiska världsåskådning varhelst vi ser den”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.