Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kanadas rättsväsende anklagas för rasism

En helvit jury i Kanada har frikänt en 56-årig man från dråp på en 22-årig man ur ursprungsbefolkningen. Det rasismomgärdade rättsprocessen har kallats ”Kanadas Rodney King-fall” och det ställs högljudda krav på juridiska reformer, även från regeringen.

22-årige Colten Boushie med flickvän och tre vänner hade badat och fått punktering på bilen i provinsen Saskatchewan den 9 augusti 2016. Försvaret har hävdat att de därför försökt stjäla en bil på 56-årige Gerald Stanleys gård, varpå denne först avlossade ett varningsskott och när han gått fram till bilen gick pistolen av igen – ett nackskott på nära håll.

Dråp, hävdade åklagaren och målsägarsidan under en förundersökning där polisen kritiserades från flera håll. Framför allt vände man sig mot det man uppfattade som ett alldeles för stort fokus på vad ungdomarna egentligen gjorde på gården. 

I ett och ett halvt års tid har människorättsgrupper och organisationer inom ursprungsbefolkningen – inte minst proteströrelsen Idle No More – använt rättsfallet som exempel på hur Kanadas rättssäkerhet präglas av rasistisk diskriminering. Tisdagens friande dom gav protesterna vatten på sin kvarn och människor har samlats i massor för att demonstrera sitt missnöje.

Kritiken mot domstolsförhandlingarna skjuter främst in sig på att försvaret med regelverkets rätt har kunnat sätta samman en jury med endast vita ledamöter, trots att ursprungsbefolkningen utgör omkring 15 procent av invånarna i Saskatchewan. Med framgång har man kunnat hävda att Stanleys handeldvapen avlossats oavsiktligt, att det var fråga om en fördröjd avfyrning.

Premiärminister Justin Trudeau har twittrat om sitt deltagande i familjen Boushies sorg och hänvisar till justitieminister Jody Wilson-Raybould som har sagt att Kanada ”kan och måste göra bättre ifrån sig”. Jane Philpott, minister för ursprungsbefolkningsfrågor, skriver på Twitter att ”vi alla har mer att göra för att förbättra rättsväsendet och rättvisan för Kanadas ursprungsbefolkning”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.