Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps rådgivare: Presidenten kunde inte visa sig vek inför mötet med Kim

01:04. USA tvärvänder och hoppar av de gemensamma slutsatserna från G7-toppmötet. President Donald Trump skyller på Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som han kallar ”oärlig och svag”.

Donald Trumps skarpa reaktion på premiärminister Justin Trudeaus summering av G7-avtalet kom för att den amerikanske presidenten inte skulle visa sig vek inför mötet med Kim Jong-Un. Det säger Trumps rådgivare Larry Kudlow:

– Presidenten kunde inte visa sig svag inför mötet med Kim Jong-Un.

Ordkriget om varför president Donald Trump plötsligt, med några inlägg på Twitter, drog sig ur det avtal han precis kommit överens om att skriva på, fortsatte under söndagen.

Kanadas premiärminister Justin Trudeaus presstalesperson slog tillbaka och gjorde klart att Trudeau ”sade ingenting han inte sagt förut – både på tu man hand med Trump och offentligt”, i en kommentar på Twitter till Donald Trumps utfall och kovändning efter G7-mötet. 

Men Donald Trump försvaras av sin ekonomiske rådgivare och förhandlare under G7-mötet Larry Kudlow. Kudlow var oerhört kritisk mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau i en intervju med CNN på söndagen:

– Han högg oss i ryggen. Vi var eniga men Trudeau anklagade oss för att vara problemet och gick till attack mot USA. Det Trudeau gjorde var ett svek, han lurade oss.

Och Kudlow pekade på en förklaring till varför Donald Trump gjorde som han gjorde:

– Presidenten kunde inte visa sig svag inför mötet med Kim Jong-Un. Det är klart att han inte kunde visa sig vek då. Det var en del av att han reagerade som han gjorde. Premiärminister Trudeau förstörde det.

– De borde ha önskat presidenten lycka till inför förhandlingarna med den där galne diktatorn. Istället går han ut och gör detta amatörmässiga utspel. Presidenten hade all rätt att göra det han gjorde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.