Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Känd lokalpolitiker och journalister skjutna i Finland

Enligt polisen har de tre kvinnorna skjutits i huvudet med gevär.
Enligt polisen har de tre kvinnorna skjutits i huvudet med gevär. Foto: Lauri Heino/TT

Polisen i Finland försöker fastställa vilket motiv den 23-årige mannen hade som sköt ihjäl tre kvinnor – stadsfullmäktiges ordförande och två journalister – i Imatra, 26 mil nordost om Helsingfors, natten till söndagen. En första teori är att offren var slumpvis utvalda.

Det fanns på söndagen ingenting som tydde på att gärningsmannen haft politiska motiv när han beväpnad med ett gevär klev in på krogen Vuoksenvahti vid midnatt och med fyra eller fem skott sköt tre kvinnor i huvudet.

– Det är väldigt sällsynt att journalister eller politiker mördats i Finland. När det har skett under de senaste årtiondena har det handlat om privata motiv som svartsjuka, säger Martti Lehti, forskare vid Institutet för kriminologi och rätts­politik vid Helsingfors universitet.

Enligt Lehti måste man titta flera decennier bakåt för att hitta mord som haft politiska motiv.

– Dödsmisshandeln som skedde vid järnvägsstationen i Helsingfors nyligen, då en medlem från Fins­ka motståndsrörelsen sparkade ihjäl en ung man, var inget planlagt mord. Sådana politiska mord är mycket ovanliga i Finland.

Polisen bekräftade på en presskonferens att en av de dödade kvinnorna, Tiina Wilén-Jäppinen, var socialdemokratisk ordförande för stadsfullmäktige i staden Imat­ra i östra Finland. Hon var 53 år gammal och hade två barn. De två andra offren, födda 1964 och 1980, var journalister på tidningarna Etelä-Saimaa och Uutisvuoksi. De tre kvinnorna var på restaurangen tillsammans.

Foto: Lauri Heino/Lehtikuva/TT

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne kände den mördade lokalpolitikern Tina Wilén-Jäppinen väl.

– Jag är chockad över att sådant här händer i Finland. Nu är det viktigt att reda ut motiven till dådet och, oavsett vilka de är, försöka hitta åtgärder för att minska risken för liknande händelser, säger Antti Rinne till tidningen Helsingin Sanomat.

– Tiina var en viktig och närstående person, och jag är mycket ledsen över det som hänt. Mitt deltagande med alla offrens anhöriga.

Polisen larmades om skottlossningen vid midnatt: En beväpnad man befann sig på krogen Vuoksenvahti. En patrull befann sig i närheten och kunde snabbt ta sig till platsen. Den möttes av en kaotisk scen. Många människor var rädda, men kunde peka ut gärningsmannen som stod och väntade bakom sin bil. Han greps odramatiskt, misstänkt för tre mord.

Den 23-åriga mannen är hemmahörande i Imatra. Vapnet han använde var ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde honom.

Under söndagen gick polisen inte in på några detaljer, men uppgav för medierna att 23-åringen har en historia av våldsbrott. Man berättade också att mannen inte var alko­holpåverkad när han greps.

– Han var lugn. Det var ögonvittnen som pekade ut honom. Situationen var mycket kaotisk, många människor var panikslagna, berättade kommissarie Saku Tielinen.

Under gårdagen placerades blommor ut i den blodfläckade snön utanför restaurangen Vuoksenvahti.

– Skottdådet i Imatra är en mycket skakande händelse. Jag deltar i de anhörigas sorg, säger stadsdirektören Pertti Lintunen till FNB.

Flera högt uppsatta politiker kommenterade dödsskjutningarna i sociala medier.

”Känner djup bestörtning över dödsskjutningarna i Imatra. Varför detta brutala våld? Mina tankar går till offrens anhöriga o invånarna i Imatra”, skrev tidigare justitie­minister Anna-Maja Henriksson på Twitter.

”Jag är ledsen och chockad över de nattliga händelserna i Imatra. Mitt djupa deltagande med de anhöriga”, skrev statsminister Juha Sipilä.

Foto i text: Lauri Heino/Lehtikuva/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.