Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kand-nataktivist-tog-sitt-liv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Känd nätaktivist tog sitt liv

Den amerikanska nätaktivisten och teknikunderbarnet Aaron Swartz har tagit sitt eget liv, 26 år gammal. Han var åtalad för att ha stulit information, och nu får åklagarna kritik.

Redan vid 14 års ålder hjälpte Aaron Swartz till att utveckla webbformatet RSS, som används i program för att samla ihop information från olika sajter. Som nätaktivist bidrog han senare till att göra nästan 19 miljoner sidor från ett informationssystem för federala domstolar fritt tillgängligt för alla.

2011 åtalades Swartz mot sitt nekande för att illegalt ha laddat ner 4,8 miljoner vetenskapliga artiklar och dokument från nättjänsten Jstor. Rättegången var planerad till senare i år, och Swartz riskerade 35 års fängelse och en miljon dollar i böter.

Men åklagarnas beslut att åtala honom får kritik. På en blogg skriver etikchefen Lawrence Lessig på Harvard Law School att det rörde sig om "mobbning".

"Frågan som den här regeringen måste svara på är varför det var så angeläget att etikettera Aaron Swartz som en brottsling", skriver han.

Gruppen Demand Progress, som Swartz tillhörde, kämpar mot nätcensur och anser att åtalet är grundlöst.

– Det är som att försöka sätta någon i fängelse för att ha tittat i för många böcker i ett bibliotek, säger gruppens chef David Segar.

Hans familj och flickvän bekräftar självmordet i ett öppet brev, men menar också att det var rättssystemet som drev fram det. Deras uppfattning är att tjänstemän på Massachussetts åklagarkammare och universitetet MIT, såväl som USA:s federala åklagare, bedrivit en oproportionerligt hård och hetsig jakt på Aaron Swartz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.