Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kändisar väntas få färre Twitterföljare när konton rensas

För de flesta användare kommer omkring fyra följare att försvinna, enligt Twitters säkerhetsansvariga.
För de flesta användare kommer omkring fyra följare att försvinna, enligt Twitters säkerhetsansvariga. Foto: Josh Edelson/AFP

Twitter ska låsa ett stort antal konton, vilket kan leda till en stor minskning av kända personers följarantal, skriver The Washington Post

Främst handlar det om konton som tidigare varit frysta, men som fortfarande räknas in i antalet följare. Omkring sex procent av det totala följarantalet på Twitter kommer att påverkas av rensningen, beräknar företaget själva, enligt The Washington Post

Det finns omkring 336 miljoner användare på plattformen, men många av de konton som frysts har inte varit aktiva på en månad eller mer. 

Läs mer: Rapport: Antisemitiska budskap spreds på Twitter 

– De flesta kommer att förlora högst fyra följare. Andra, med högre följarantal, kommer att märka att de tappar fler, säger Twitters säkerhetsansvarige Vijaya Gadde i ett uttalande.

”Du ska kunna känna dig säker på att följarantalen som visas på Twitter är relevant och korrekt. Vi introducerar nu en ändring i hur vi räknar följare som en del i vårt arbete att göra Twitter till en trovärdigare tjänst för allmän diskussion.”, skriver hon i ett meddelande på Twitter. 

Beskedet om rensningen bland Twitters konton är ett i raden. Företaget har under den senaste tiden gjort flera liknande ändringar för att göra plattformen säkrare. 

Förra veckan kom nyheten att Twitter hade stängt ner över en miljon konton per dag, under sitt arbete för att minska mängden desinformation på plattformen. 

Läs mer: Kanye West skriver bok – på Twitter 

Det här är dock första gången Twitters säkerhetsarbete slår mot deras mest kända användare, som politiker, kändisar och journalister. 

Det var Twitter som banade väg för att ha följare på sina sociala medier, vilket senare utvecklats till en hel industri där användare kan köpa följare för att få mer uppmärksamhet. 

Läs mer: I huvudet på Donald Trump – ett år med USA:s president på Twitter 

Konton kommer kunna låsas av flera olika anledningar, säger Twitter. 

Vanligtvis handlar det om att företaget upptäcker plötsliga ändringar i en användares beteende, till exempel om konton börjar skriva ovanligt många svar på andras meddelande, eller om många användare blockar ett konto efter att ha haft kontakt med det. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.