Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Känslorna svallar sedan imperialist räddats kvar

Foto: Steve Parsons/AP

Den brittiska imperialisten Cecil Rhodes får fortsätta att blicka ner från en vägg i Oxford. Det upprör en kampanjgrupp, som tänker fortsätta slåss för att statyn ska rivas.

Oriel College, ett lärosäte vid Oxfords universitet, har beslutat att låta en kontroversiell staty över den brittiska 1800-talsimperialisten Cecil Rhodes få vara kvar.

Beslutet väcker bestörtning och vrede hos en grupp som drivit en kampanj för att få bort statyn, skriver BBC.

Aktivisterna beskriver beslutet som ”skandalöst, oärligt och cyniskt”, och gruppen säger sig fortsätta kampen för att riva minnet av en av det brittiska imperiets mest emblematiska kolonialister.

Lärosätet självt förklarar att man fått ett ”överväldigande” tydligt budskap från omvärlden om att låta Cecil Rhodes stå kvar.

Foto: APOriel öppnade i december en debatt om statyn och uppmanade deltagare i debatten att meddela sina synpunkter. Hundratals svar ska ha kommit in från studenter och akademiker.

Kampanjen ”Rhodes måste falla” startade i Sydafrika, där den ledde till att en Rhodes-staty togs bort på universitetet i Kapstaden.

Cecil Rhodes var affärsman, politiker och imperialist. Han spelade en framträdande roll under britternas kolonisering av södra Afrika. Två brittiska kolonier namngavs efter honom: Nordrhodesia, i dag Zambia, och Sydrhodesia, i dag Zimbabwe.

Rhodes var student vid Oxford och medlem av Oriel College på 1870-talet. Vid sin död 1902 testamenterade han pengar till lärosätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.