Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kapplopning-mellan-polis-och-aktivister-i-katalonien/

VÄRLDEN

Kapplöpning mellan polis och aktivister i Katalonien

Bild 1 av 2 Självständighetsförespråkare bär på fejkade valurnor i Bilbao på lördagen.
Foto: Alvaro Barrrientes/AP
Bild 2 av 2 Människor samlas i en skola i Barcelona på fredagen.
Foto: AP/TT

Girona. Spanska polisstyrkor hade ännu på lördagseftermiddagen, trots väldiga ansträngningar, inte hittat några av de drygt sextusen valurnor av ljusbrun plast som den katalanska regeringen hoppas kunna placera ut strax före söndagens omstridda folkomröstning.

En katalansk aktivist i staden Girona, separatismens högborg, sade på lördagen till DN:

– Vi får anta att urnorna förvarats utanför Katalonien hittills. I natt blir det spännande, för då kommer det spanska civilgardet att sätta upp spärrar vid landsvägarna från Portugal och Frankrike. Men det finns många små vägar i detta stora land, och en mycket lång kust.

De katalanska lärarna och skolcheferna hotas av åtal i spanska domstolar om de på något sätt medverkar till att skolorna används som vallokaler. Deras förbund har vädjat till den katalanska regeringen att befria dem från detta ansvar. Problemet har fått en originell lösning. DN träffar en gymnasielärare från byn Celrà, som visar upp ett brev han just fått från det katalanska utbildningsdepartementet:

– Jag är avskedad! Och på måndag anställer de mig på nytt.

De spanska myndigheterna i Katalonien uppger att de kommer att släcka ned internet i Katalonien om separatisterna försöker organisera elektronisk omröstning – något som separatisterna uppger inte står på programmet.

I den stora kapplöpningen mellan spansk polis och katalanska medborgarrörelser om att säkra de katalanska skolorna för respektive läger verkar katalanerna ha skaffat sig ett försprång. Spanska talespersoner uppger att polisen har spärrat av över hälften av vallokalerna, men den katalanska regeringen bestrider detta. De riksspanska medierna dundrade på lördagen mot den katalanska polisen, Los Mossos d’Esquadra, vars passivitet sägs ha spelat separatisterna i händerna.

Detta stämmer. Den katalanska polisen har följt instruktionerna från Madrid och bommat igen några skolor i de större städerna, men i stort sett har kåren avstått från att konfrontera aktivisterna. Ingenstans utom på ett par ställen i Barcelona har Mossos flyttat på aktivister som redan installerat sig i skolor.

De katalanska aktivisternas taktik ifråga om skolorna ser ut så här, enligt en sagesperson från medborgarrörelsen ANC (Assemblea Nacional Catalana): Att till varje pris hålla skolorna öppna – till exempel med extra helgaktiviteter – och se till att de inte stängs. Om de ändå tas över av polisen skall skolan omringas så att poliserna inte kan ta sig därifrån till någon annan plats. Enligt organisatörernas kalkyl räcker polisens personal inte till att ta över fler än högst 20 procent av skolorna. Den sista utvägen på platser där vallokalen behärskas av polisen är att rösta på gatan, med en folkmassa som barriär.

Läs också: ”En skam att EU tiger när väpnade styrkor går in”

Läs också: Katalaner ockuperar vallokaler

Det är löjligt att jämra sig över att Madrid skickar poliser att gripa våra ledare. Anonym politisk expert

Många vårdcentraler brukar också göra tjänst som vallokaler. Det är tveksamt om polisen kommer att försöka stänga dem, eftersom de erbjuder service också på söndagar.

– Men samma gäller som för skolorna, om polisen tar över en vårdcentral skall vi se till att de kommer att behöva mycket lång tid på sig att ta sig därifrån, säger DN:s källa.

Alla dessa knep och finter är snarare vad som förknippas med en motståndskamp än med ett demokratiskt val. En av Kataloniens främsta politiska experter, som har en hög post inom EU och därför ber om anonymitet, säger till DN att hon håller med den spanska regeringen om att folkomröstningen är ett illegalt uppror:

– Vår propaganda går ut på att vi är demokrater och Madrid förtryckare. Men det vi gör är illegalt och det är löjligt att jämra sig över att Madrid skickar poliser att gripa våra ledare. Alla länder skulle ha gjort detsamma. De lagar om valet vi antog den 7 september var en parodi på demokrati. Men vårt uppror är legitimt och rättfärdigt. Det finns inget alls i vår gemensamma historia som ger Spanien moralisk rätt att styra Katalonien. Men låt oss inte hyckla.

Kataloniens domstolar och åklagarämbeten arbetar för högtryck. De anställda befinner sig i en utstuderat svår situation. Å ena sidan förväntas de väcka åtal och rannsaka katalanska valfunktionärer och ledare, enligt Madrids föreskrifter. Å andra sidan kommer de, om katalanerna lyckas slita sig loss administrativt, att få de personer de nu skall åtala till sina uppdragsgivare.

– Jag tvingas välja mellan förräderi och exil, säger en domare i Barcelona till den spanska dagstidningen El Mundo.

Ämnen i artikeln

Spanien
Katalonien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt