Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kaptenen-efter-dodsolyckan-pa-donau-beklagar-att-jag-var-delaktig/

Världen

Kaptenen efter dödsolyckan på Donau: Beklagar att jag var delaktig

Räddningsmanskapet på en pråm ovanför platsen där turistbåten sjönk. Foto: Laszlo Balogh/AP

De sju personerna som bekräftats döda efter båtkollisionen på Donau har nu identifierats. 

Samtidigt har rätten beslutat att kaptenen på den ena båten ska vara fortsatt frihetsberövad. Själv nekar kaptenen till brott – men beklagar att han var inblandad i olyckan. 

Sammanlagt 28 personer – huvudsakligen turister från Sydkorea – befaras döda efter olyckan på Donau i Budapest i onsdags. Det är ännu oklart vad som orsakade händelsen. 

I torsdags greps den 64-årige kaptenen på kryssningsbåten Viking Sigyn, som kolliderade med den mindre turistbåten, misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död.

På lördagen framträdde kaptenen inför en domstol i Budapest, då rätten skulle avgöra om han skulle vara fortsatt frihetsberövad. 

Kaptenen nekar till att ha brutit mot några regler eller lagar. Samtidigt beklagar han att att han var delaktig i olyckan som orsakade så många döda, säger hans advokat.

– Han känner sig fortfarande upprörd över antalet offer som den här olyckan utmynnade i och har bett oss att framföra sina kondoleanser till offrens familjer, säger advokaten Gabor Elo enligt Reuters. 

Advokaten hävdar att det inte finns tillräckliga bevis för att hålla kaptenen frihetsberövad, och menar att han inte navigerat fel. 

– En hel del information saknas från förfarandet här, vilket förhindrar oss att svara på vem som har gjort fel och i vilken utsträckning. Var det den ena kaptenen eller den andra, fanns det externa omständigheter? 

Men rätten beslutade om en månads häktning med möjlighet att släppas mot en borgen på 15 miljoner ungerska forint (cirka en halv miljon kronor). Om kaptenen släpps får han inte lämna staden och tvingas bära elektronisk spårutrustning för att se till att han inte avviker.

En talesperson för det schweiziska rederiet Viking cruises, som äger Viking Sigyn, säger i ett uttalande att man samarbetar med utredarna. 

”Vi vet att kaptenen anklagas av de lokala myndigheterna och det skulle vara olämpligt av oss att kommentera saken ytterligare medan den rättsliga processen pågår”, uppger talespersonen.

Så sent som på fredagen hade räddningsmanskapet ännu inte lyckats ta sig fram till vraket. Vattennivåerna väntas nå sin kulmen på lördagen och i mitten av nästa vecka beräknas de ha sjunkit från nästan sex till omkring fyra meter. Då blir det lättare att söka igenom vraket efter döda kroppar och bärga farkosten.

Sju sydkoreaner överlevde olyckan medan sju personer har bekräftats döda. 19 sydkoreaner och två ungrare saknas fortfarande och befaras vara döda. 

Enligt en talesperson för den ungerska polisen har de sju döda nu identifierats genom fingeravtryck och fotografier.

– Det kunde vi göra genom att i första hand använda oss av fingeravtryck och handavtryck som tagits av dem, kropparna, och genom samarbete med de sydkoreanska myndigheterna, och i andra hand genom att använda oss av fotografier som visats för offrens familjemedlemmar, säger polisens talesperson Kristof Gal enligt Reuters.

Läs mer: Flera döda i båtolycka i Budapest 

Läs mer: Efter båtolyckan: Kapten har gripits av polis 

Läs mer: Efter olyckan i Budapest – kroppar söks i Serbien