Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/karantan-lattas-i-kinesiska-wuhan/

VÄRLDEN

Karantän lättas i kinesiska Wuhan

President Xi Jinping under sitt besök i Wuhan på tisdagen.
President Xi Jinping under sitt besök i Wuhan på tisdagen. Foto: Xie Huanchi/AP

Den kinesiska staden Wuhan har påbörjat återhämtningsarbetet från konsekvenserna av det nya coronaviruset. På onsdagen har flera fabriker återupptagit produktionen och ett okänt antal invånare tillåtits återvända till sina arbeten.

Staden Wuhan med omkring elva miljoner invånare utgör en viktig kugge i den maskin som är den kinesiska industrin, och står exempelvis för omkring tio procent av den kinesiska bilproduktionen.

Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot tillverkningen, och i förlängningen den kinesiska ekonomin, men nu kan utvecklingen ha vänt. På onsdagen har anställda inom flera sektorer, som inom läkemedelstillverkning och transportbranschen, tillåtits bryta staden Wuhans karantän och återvända till arbetet, skriver Reuters.

Beslutet att lätta på karantänrestriktionerna har tagits av det kinesiska kommunistpartiet, och följer en dag efter att president Xi Jinping besökte staden för första gången sedan virusutbrottet. På bilder från kinesisk statstelevision syns den munskyddsbeklädda presidenten vinka till invånare och tala inför sjukvårds- och militärpersonal, samtidigt som viruset uppges ha begränsats.

Utöver att anställda på fabriker uppges återvända till arbetet rapporterar kinesisk statsmedia att samtliga av de provisoriska karantänsjukhus som upprättats i Wuhan nu har stängts.

Hubei-provinsen har utgjort smittocentrum för det nya coronaviruset sedan utbrottet upptäcktes i slutet av förra året. I regionen har närmre 70.000 personer smittats, varav drygt 3.000 människor har dött till följd av smittan.

Men nu tyder statistik från världshälsoorganisationen WHO på att smittospridningen kan ha nått sin kulmen. Mellan måndagen och tisdagen bekräftades 17 fall av covid-19 i provinsen, att jämföra med 423 under samma tidsspann tio dagar tidigare.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt