Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Karnevalskostymer väcker het debatt

Indiankostymer väcker heta känslor.
Indiankostymer väcker heta känslor. Other: Nelson Almeida/AFP/TT

Rio de Janeiro. För första gången har det brutit ut en debatt om politisk korrekthet under karnevalen i Brasilien.

Debattörer har väckt frågan om det är okej att klä ut sig till sensuell sjuksköterska, sjöjungfrun Yemanjá eller arab. Det diskuteras även om det inte borde förbjudas att sälja karnevalskostymer som föreställer afrikanska kvinnor, romer eller urfolk.

– Vi är urfolk som kämpar och har en kultur. Att bära en ”indiankostym” är rasistiskt eftersom den förstärker den stereotypiska bilden av urfolk och sexualiserar urfolkens kvinnor, säger Katú Mirim, som tillhör ett av Brasiliens urfolk.

Hon har startat hashtagen #ÍndioNãoéFantasia (urfolk är inte en karnevalskostym) som väckt uppståndelse på sociala medier.

– 98 procent av kommentarerna är negativa, säger hon till dagstidningen O Globo.

En video, som cirkulerar på sociala medier och har setts av över två miljoner brasilianare, listar de sju karnevalskostymerna som borde förbjudas:

1. Indian

2. Zigenare

3. Galen mulatt

4. Sensuell sjuksköterska

5. Sjöjungfrun Yemanjá

6. Arab

7. Transvestit

Förslagen har fått tusentals att gå i taket, eftersom de inte är vana vid att hålla sig inom politiskt korrekta ramar. Redan på flygplatsen i Rio möts besökare av sexistiska taxichaufförer som drar bögskämt och visslar efter kvinnliga passagerare.

Inte heller medierna håller sig inom ramarna. Brasiliens största tv-karneval annonserar karnevalen genom att visa upp en naken svart kvinna med guldigt glitter över könet. Men nu kan debatten om politisk korrekthet även drabba dem.

Frågan är om Brasilien är moget? Kommentarer på sociala medier visar det inte.

– Alltså, nu får det räcka. Dessa förslag är otroligt töntiga, skriver en kvinna.

En annan menar att det inte är förbjudet att klä ut sig till cowboy, hawaiian eller bonde och därmed borde man få klä ut sig till indian, zigenare eller mulatt. En annan menar att om ”fokus är att slå ned på sexistiska beteenden så borde karnevalsdebattörerna koncentrera sig på det och inte censurera hela karnevalen”. En tredje försöker medla och menar att ”det allvarliga är inte om folk klär ut sig till urfolk utan hur regeringen behandlar Brasiliens urfolk”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.